vrba cvijet

Vrbe

800 480 Iris MBM

Rod vrba (Salix) okuplja preko 300 vrsta ukrasnog drveća i grmlja koje nalazimo na različitim staništima širom svijeta.

Prema uvjetima staništa ove biljke nisu zahtjevne. Vrbe vole vodu i puno svjetla. Zato uz topole i johe predstavljaju pionirske vrste koje prve naseljavaju terene koji su iz bilo kojih razloga ostali bez vegetacije.

Listovi su im većinom uski i zašiljeni pri vrhu, cjelovitog ili nazubljenog ruba, zelene boje s gornje strane, sivkasto zelene na naličju, poredani naizmjenično. Cvatu uglavnom prije listanja. Cvjetovi vrba su vrlo sitni i skupljeni su u cvatove – mace. Cvjetovi i cvatovi vrba su jednospolni dok su biljke dvodomne. To znači da su na nekim biljkama samo muški, a na drugim samo ženski cvjetovi. Najljepše su mace na muškim vrbama, jer njihove cvatove krasi žuta prevlaka koju čine prašnici s puno polena. Plodići i sjeme nastaju samo na ženskim biljkama. Vrbe se mogu uzgajati u bilo kojoj dubljoj, vlažnoj i dobro dreniranoj zemlji na posve osunčanim položajima.

Ukoliko postoji potreba za orezivanjem ono se vrši u periodu mirovanja, odnosno krajem zime ili rano u proljeće. Orezane biljke će u proljeće potjeraju veliki broj mladih grana. Vrbe je najlakše razmnožiti ožiljavanjem zelenih reznica početkom ljeta ili odrvenjelim reznicama zimi.

Inače vrba se od davnine koristi u narodnoj medicini. Najpoznatiji sastojak kore vrbe je salicin tj. prirodni aspirin.

Vrbe su vrlo dekorativne i uzgajaju se obično zbog svog posebnog izgleda stabla ili krošnje, zbog njihovih cvatova, listova i grana. Najveće vrste vrba najbolje je saditi u vrtovima većih dimenzija. U manjim vrtovima bolje je saditi vrbe nižeg rasta, kao samostalno stablo, grmolike vrste ili one patuljastog rasta koje su pogodne za kamenjare.

Ovo su samo neke od zanimljivih vrba koje nalazimo u manjim vrtovima:

Salix integra ‘Hakuro Nishiki’ – šarenolisnata vrba koja se može uzgajati kao grm ili manje stablo 2-3 metra visine (ovisno o visini cijepa). Mlade grane su crvenkaste, a starije prelaze u smeđu boju. Listovi su bijelo zeleni prošarani, dok su mladi listovi na vrhovima grana blijedoružičasti. Boja će biti intenzivnija ukoliko se biljka redovito zalijeva i prihranjuje u sezoni. Zbog ovakvog  atraktivnog mladog lišća dobiva se dojam kao da biljka cvate cijelu sezonu.

Salix matsudana ‘Tortuosa‘ – specifičnost ove vrbe je kovrčavost njenih grana, grančica i lišća, zbog čega je atraktivna u svako doba godine, osobito u zimi kada je golih grana i najviše dolazi do izražaja ta kovrčavost. U jesen lišće poprimi zlatno žutu boju. Raste uspravno i brzo kao veći grm ili stablo do 8 metara visine.

Salix caprea ‘Pendula’ – još je jedna vrlo atraktivna vrba za manje vrtove. Njena visina ovisi o visini cijepa, jer specifičnost ove vrbe su njene padajuće grane koje u kratkim lukovima vise do tla. Najatraktivnija je u proljeće kada bogato cvate ‘macama’ i to prvo su srebrnaste, a kasnije žute i mirišu na med.

Ova web stranica koristi kolačiće (Cookies) u svrhu poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, analize posjeta i korištenja društvenih mreža. Uz daljnje korištenje, prihvaćate korištenje kolačića ili saznajte više.

Privacy Settings saved!
Postavke privatnosti

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti podatke u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Kontrolirajte svoje osobne kolačiće ovdje ili putem postavki vašeg web preglednika.

Ovi kolačići su neophodni za funkcioniranje web stranice i ne mogu se isključiti u našim sustavima.

Da biste koristili ovu web stranicu koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zbog razloga učinkovitosti koristimo Cloudflare kao CDN mrežu. Time se sprema kolačić "__cfduid" za primjenu sigurnosnih postavki na temelju svakog klijenta. Ovaj kolačić je strogo potreban za Cloudflareove sigurnosne značajke i ne može se isključiti.
  • __cfduid

Decline all Services
Accept all Services
X