ukrasna trava

Ukrasne trave i šaševi osebujnih boja

800 480 Iris MBM

U kasno ljeto i ranu jesen ukrasne trave i šaševi najviše dolaze do izražaja. To su vrlo otporne biljke koje ne zahtjevaju puno pažnje, a mnogo pružaju.

Osim nevjerojatnog koloriteta koji stvaraju, doprinose strukturi prostora svojim busenastim nakupinama lišća koje i na blagom povjetarcu zašušti i oduševljava. Najbolje uspjevaju na posve osunčanim mjestima u dobro dreniranim tlima. U toplijim krajevima svi su zimzeleni, dok u hladnijim postoji mogućnost djelomičnog sušenja listova, pa ih je potrebno krajem zime, početkom proljeća nisko ošišati da se napravi mjesta za rast novog lišća u proljeće. U našim centrima nudimo veliki izbor ukrasnih trava i šaševa, a ovo su samo neke:

Pennisetum setaceum ‘Firework’ – Šarena ukrasna trava, vatromet zasluženo je dobila takav naziv zbog interesantne boje lišća. Listovi su pri korijenu vidljivo varijegirani, zeleni sa središnjom svijetlom prugom, a do vrha lista prelazi u tamnu ružičastu boju. Raste do 90 cm u visinu i 60 cm u širinu. Od ljeta do jeseni stvara mnogo dugih opuštenih perjanica s brončano-ružičastim cvjetovima koji su dugovječni. Kao i sve prave trave jednom kad se ukorijeni nema s njom brige osim povremenog zalijevanja, no vrlo je otporna na sušu. Ova vrsta trave je nešto osjetljivija u kontinentalnim krajevima.

Festuca glauca – Sivoplava vlasulja je trava poznata po stvaranju kompaktnih, gustih busenova tankih, uspravnih listova plavozelene do sivozelene boje. Spada u niske vrste trava s rastom do 30 cm u visinu i širinu. Ljeti stvara uspravne stabljike koje na vrhu nose opuštene klasove. Odlično podnosi sušu kad se dobro ukorijeni, a kod previše vlažnosti, osobito zimi,  moglo bi doći do truljenja korijena. Bez problema raste i u siromašnim tlima. Biljka će razviti najintenzivnije boje ako se preko ljeta drži na suhom.

Carex bushananii – Novozelandski smeđi šaš je gusta, čupava trajnica s uskim, uspravnim do lagano lučno povijenim, bakrenim lišćem koje formira gusti busen. Može narasti do 70 cm u visinu i 90 cm u širinu. Maleni cvjetovi pojavljuju se u nakupinama na vrhu tankih stabljika sredinom ljeta. Zbog svoje boje listova biljka može na prvi pogled djelovati osušeno, dok zapravo aktivno raste. Premda nalikuje ukrasnim travama ipak pripada porodici šaševa koji su mnogo svestraniji od trava jer toleriraju posve osunčane i polusjenovite pozicije, te vlažna do gotovo mokra tla.

Carex oshimensis ‘Evergold’ – Šareni japanski šaš svojim čvrstim, lučno povijenim lišćem nalik na travke formira busen okruglog rasta. Može narasti 30 do 40 cm u visinu i širinu. Polako se širi kratkim podzemnim rizomima tvoreći širi busen. Listovi su uski, dugi do 35 centimetra, tamno zeleni sa širokom središnjom svijetlo žutom prugom po cijeloj dužini. U kasno proljeće javljaju se neugledni smeđi cvjetovi u obliku klasova na 15 cm visokim stapkama. Voli plodna i vlažna, ali dobro drenirana tla. Najbolje uspjeva na suncu ili laganoj sjeni.

Ova web stranica koristi kolačiće (Cookies) u svrhu poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, analize posjeta i korištenja društvenih mreža. Uz daljnje korištenje, prihvaćate korištenje kolačića ili saznajte više.

Privacy Settings saved!
Postavke privatnosti

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti podatke u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Kontrolirajte svoje osobne kolačiće ovdje ili putem postavki vašeg web preglednika.

Ovi kolačići su neophodni za funkcioniranje web stranice i ne mogu se isključiti u našim sustavima.

Da biste koristili ovu web stranicu koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zbog razloga učinkovitosti koristimo Cloudflare kao CDN mrežu. Time se sprema kolačić "__cfduid" za primjenu sigurnosnih postavki na temelju svakog klijenta. Ovaj kolačić je strogo potreban za Cloudflareove sigurnosne značajke i ne može se isključiti.
  • __cfduid

Decline all Services
Accept all Services
X