tulipani sadnja

Tulipani

800 480 Iris MBM

Tulipani su rod lukovičastih biljaka uglavnom proljetne cvatnje koji se uzgajaju zbog jarkih, prema gore okrenutih cvjetova.

Porijeklo tulipana je s juga Europe, sjeverne Afrike, te Azije gdje su poznati više od tisuću godina, no tek krajem 16. stoljeća su doneseni iz Turske u Nizozemsku otkad počinje njihov uzgoj. Danas s gotovo polovicom zasađenih poljoprivrednih površina tulipani su nacionalni simbol Nizozemske.

U prirodi poznato je oko sto vrsta tulipana, uglavnom od zapadne do centralne Azije, dok danas postoji oko 4 tisuće hibrida koji su nastali križanjem dugi niz godina. Inače tulipan je dobio ime po turskoj riječi tulipant što znači turban.

Tulipani su rod lukovičastih biljaka uglavnom proljetne cvatnje koji se uzgajaju zbog jarkih, prema gore okrenutih cvjetova. Iz lukovica kruškolikog oblika raste niska biljka, visine od 10-70 cm. Obično na stabljici ima 2 ili više zelenih ili sivozelenih listova koji su ravnog do kopljastog oblika. Svaka uspravna stabljika na sebi nosi jedan cvijet, premda neki varijeteti nose 2 ili 3 cvijeta po stabljici. Cvjetovi tulipana dolaze u širokoj paleti boja osim prave plave boje, a vrste koje u sebi nose naziv ‘blue’ (plavo) su zapravo ljubičastih nijansi. Cvjetovi koji značajno variraju u veličini nose 6 obično zašiljenih latica i 6 prašnika, te su u obliku pehara ili zvijezdasti koji se mogu tako jako otvoriti na suncu da su skoro plosnati.

Rod u cjelini varira od vrlo sitnih planinskih vrsta pogodnih za kamenjare ili staklenike do kitnjastih modernih hibrida koji se sade u velike gredice u javnim parkovima i vrtovima. Niske tulipane najbolje je saditi u skupinama u prednjem djelu cvjetnih gredica ili čine šarolike stanovnike kamenjara. Višecvjetni hibridi mogu se koristiti u formalnim gredicama u kombinaciji s drugim biljkama (npr. s potočnicama) ili u skupinama posađenim među travaste biljke. Također se mogu uzgajati u posudama na balkonima i terasama.

Tulipani zahtijevaju sunčani položaj u dobro ocjeditu tlu, a ljeti im odgovara sušenje. Najbolje je cvjetove nakon cvatnje ukloniti kako biljka ne bi trošila snagu na stvaranje nepotrebnog sjemena, a time će se više hranjivih tvari pohraniti u lukovicu i sljedeće sezone omogućiti rast, razvoj i novu raskošnu cvatnju tulipana. Lukovice mogu ostati u zemlji preko zime, što je praksa ako rastu u travnjaku ili nekom drugom mjestu gdje ne smetaju. No, ukoliko dijele gredicu s ljetnicama najbolje ih je vaditi nakon što listovi odumru i čuvati ih na tamnom, suhom i prozračnom mjestu do ponovne jesenske sadnje. Tulipani se mogu saditi od rujna do prosinca, a s ranijom sadnjom lukovica se stigne ukorijeniti prije mraza. No tome se može doskočiti i jednim vrlo jednostavnim trikom. Lukovice se posade u posude i zajedno s posudom se usade u gredice tako da se posuda ne vidi. Nakon cvatnje posude se jednostavno izvade i stave negdje gdje neće biti izložene direktnom suncu, a na njihovo mjesto se stave nove biljke. U jesen posude s tulipanima se ponovo usađuju u gredice.

Ova web stranica koristi kolačiće (Cookies) u svrhu poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, analize posjeta i korištenja društvenih mreža. Uz daljnje korištenje, prihvaćate korištenje kolačića ili saznajte više.

Privacy Settings saved!
Postavke privatnosti

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti podatke u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Kontrolirajte svoje osobne kolačiće ovdje ili putem postavki vašeg web preglednika.

Ovi kolačići su neophodni za funkcioniranje web stranice i ne mogu se isključiti u našim sustavima.

Da biste koristili ovu web stranicu koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zbog razloga učinkovitosti koristimo Cloudflare kao CDN mrežu. Time se sprema kolačić "__cfduid" za primjenu sigurnosnih postavki na temelju svakog klijenta. Ovaj kolačić je strogo potreban za Cloudflareove sigurnosne značajke i ne može se isključiti.
  • __cfduid

Decline all Services
Accept all Services
X