svadbeno cvijeće

Svadbeno cvijeće i njegova simbolika

800 480 Iris MBM

Cvijeće može imati veliku ulogu u planiranju Vašeg vjenčanja. Osim što će prostoriji dati poseban ugođaj, miris kojim će je cvijeće ispuniti, vratit će Vam sječanje na taj poseban dan svaki put kad ga opet pomirišite.

Govor cvijeća, potjeće još iz Viktorijanskog doba, a poklonjeni cvijet nosio je skrivenu poruku kojom su komunicirali ljubavni parovi ili prijatelji. Bez ijedne izgovorene riječi svaki cvijet, nosio bi simboliku i značenje, onome tko ga prima. Ova se tradicija zadržala sve do danas, posebno kod odabira vjenčanih buketa.

Kate Middletone je za svoj vjenčani buket izabrala đurđice, koje simboliziraju ljubavnu sreću, u kobinaciji sa karanfilom (eng. Sweet William) koji, osim što simbolizira hrabrost i galantnost, nosi i ime njenog supruga. U buketu su se još našli bijeli zumbuli kao simbol ljupkosti i postojanosti, te mirta koja je postala tradicionalni cvijet u buketima na kraljevskim svadbama, još iz vremena vladavine kraljice Viktorije.

U tekstu koji slijedi pročitajte koji su najnovi trendovi u odabiru svadbenog cvijeća i koje značenje nosi pojedina vrsta:

UKRASNI GRAŠAK (lat. Lathyrus odoratus): cvijeta u kasno proljeće i rano ljeto, u pastelnim tonovima. Simbolizira blaženo zadovoljstvo i sreću. Nježnog je mirisa i odluično se uklapa u svadbe u vitage stilu.

ĐURĐICA (lat. Convallaria majalis) mali, bijeli cvijetovi u obliku zvončića. Đurđica, čiji cvijetovi padaju poput grozdova, su vrlo popularno cvijeće za svadbeni buket, a simboliziraju ljubavnu sreću, čistoću i poniznost.

KALA (lat. Zantedeschia aethiopica) je cvijet neobičnog, duguljastog oblika, u bojama: od bijele do tamno crvene. Od antičke Grčke, kada se ovaj cvijet povezivao s božicom Herom, pa kroz povijest, u kojoj je bila snažan simbol vjere i često se nalazila na slikama djevice Marije, kala je ostala cvijet čistoće, nevinosti, mladosti i ponovnog rođenja. Zbog svoje elegancije i prepoznatljivosti kala se dobro uklapa u art deco stil svadbe.

BOŽUR (lat. Paeonia officinalis) ima velike, rozo-crvene cvijetove, nježnog mirisa. Buket od božura simbolizira sretan ulazak u brak, te je idealan cvijet za romantične, ljetne svadbe.

TULIPAN (lat. Tulipa) je jarkih boja sa cvijetom u obliku čašice. Simbolizira savršenu ljubav, strast, vječni život, slavu i bogatstvo. Zbog velikog izbora, jarkih boja, tulipan je savršena dekoracija za vesele, šarene svadbe.

KAMELIJA (lat. Camellia japonica) ima velike, pune cvijetove, različitih boja,  a zbog svoje raskošne ljepote često se povezuju s luksuzom. Dugotrajni cvijetovi, savršenog oblika simboliziraju dugotrajnu, savršenu ljubav. Bijela kamelija simbolizira obožavanje što je čini jednim od omiljenih svadbenih cvjetova.

RUŽA (lat. Rosa) kraljica cvijeća, prekrasnog mirisa i boja od čisto bijele pa do tamno crvene. Crvena ruža je najpoznatiji simbol ljubavi, strasti i senzualnosti, te najjednostavniji način za reći: Volim te! Bijela ruža simbolizira nevinost, čistoću, poniznost i mladost. Roza ruža je simbol savršene sreće, nježnosti i elegancije, a također je i izraz divljenja. Tradicionalni, elegantni i romantični cvijet za vjenčanje, s kojim ne možete pogriješiti.

LJILJAN (lat. Lilium) je veliki, cvijet opojnog, orijentalnog mirisa, Simbol je djevice Marije. Bijeli ljiljan simbolizira čistoću i nevinost, a zbog oblika svog cvijeta također je i simbol i muške i ženske plodnosti, te je zbog toga čest odabir na svadbenim stolovima i u buketima mladenka.

Ako Vam je budžet za odabir svadbenog cvijeća ograničen preporuća se koristiti više zelenog lišća, kako bi buket dobio na punoći i izgledu:

PAPRAT (lat Polypodium vulgare) ovo zeleno lišće simbol je iskrenosti i samopouzdanja.

RUŽMARIN (lat. Rosmarinus officinalis) je simbol sjećanja  a u prošlosti su mladenci sadili granu ružmarina, koja ako bi nastavila rasti bi značila sretan brak i rast obitelji.

BRŠLJAN (lat. Hedera helix) simbolizira vjernost i bračnu ljubav i sreću.

Ova web stranica koristi kolačiće (Cookies) u svrhu poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, analize posjeta i korištenja društvenih mreža. Uz daljnje korištenje, prihvaćate korištenje kolačića ili saznajte više.

Privacy Settings saved!
Postavke privatnosti

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti podatke u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Kontrolirajte svoje osobne kolačiće ovdje ili putem postavki vašeg web preglednika.

Ovi kolačići su neophodni za funkcioniranje web stranice i ne mogu se isključiti u našim sustavima.

Da biste koristili ovu web stranicu koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zbog razloga učinkovitosti koristimo Cloudflare kao CDN mrežu. Time se sprema kolačić "__cfduid" za primjenu sigurnosnih postavki na temelju svakog klijenta. Ovaj kolačić je strogo potreban za Cloudflareove sigurnosne značajke i ne može se isključiti.
  • __cfduid

Decline all Services
Accept all Services
X