šumska kadulja

Salvia nemorosa – Šumska kadulja

800 480 Iris MBM

Salvia nemorosa spada u rod Salvia koji čini preko 900 vrsta koje uključuju ljetnice, dvogodišnje biljke, zimzelene i zeljaste trajnice, te grmlje.

Ime Salvia dolazi od latinskog “salvare” što znači spasiti ili izliječiti, pozivajući se na ljekovita svojstava pojedinih vrsta. Nekoliko vrsta ima ukusno aromatično lišće od kojih je najpoznatija obična kadulja, Salvia officinalis.0

Salvia nemorosa je otporna zeljasta trajnica porijeklom iz šireg područja srednje Europe i zapadne Azije. Šumsku kadulju (Salvia nemorosa) prvi put je opisao Carl Linnaeus 1762. godine i dao joj ime ‘nemorosa’ što označava tipično stanište biljke odnosno da se uzgaja u šumarcima ili šumama.

To je atraktivna biljka koje se lako uzgaja i razmnožava. Njezina široka rasprostranjenost, duga povijest i lakoća s kojom su nastale razne sorte i hibridi stvorili su i probleme u jasnom identificiranju hibrida i njihov odnos sa šumskom kaduljom.

Postoji veliki broj kultivara ove vrste kadulje koji se uzgajaju i koriste u hortikulturi. Mnogi od njih su otporni na niske temperature i do -18ºC. Sve su trajnice, s brojnim stabljikama na kojima su nanizani listovi, koje rastu iz korijena na početku ljeta.

Salvia nemorosa je skladna, posve otporna grumenasta biljaka koja može narasti metar u visinu i oko pola metra u širinu. Ima usko jajolike, grube, umjereno zelene listove nazubljenog ruba koji su lagano aromatični i ljeti razgranate grozdove gusto postavljenih cvjetova na cvjetnim stabljikama koji privlače pčele, leptire i ptice. Boja cvjetova varira od svijetlo do tamno ljubičaste, svijetlo do tamno ružičaste, pa čak i bijele. Cvate od lipnja do listopada ukoliko se režu cvjetne stabljike koje su ocvale, pa se tako produljuje cvatnja.

Voli posve sunčane ekspozicije ili barem nekoliko sati izravne sunčeve svjetlosti dnevno, dobro drenirano tlo i umjereno tjedno zalijevanje. Nema posebnih zahtjevima za tlom, raste će u prosječnom tlu ako je dobro drenirano i ne previše kiselo, a može tolerirati sušna razdoblja kada se dobro ukorijeni. Ukoliko se sadi u prekomjerno vlažnom tlu može doći do truljenja korijena. Posve sunčana pozicija je poželjna za dobru cvatnju.

Idealna je za prirodne, seoske vrtove, ali naći će mjesto i u modernim vrtovima. Može se koristiti u vrtnim gredicama, javnim nasadima ili kao rezano cvijeće. U vrtnim gredicama lijepo će se slagati s biljkama kontrastnih boja, recimo sa bijelim cvijećem ili srebrnim listom. Ukoliko se sadi na većoj površini bit će potrebno 6-9 kom/m².

Šumsku kadulju možemo razmnožiti sjemenom sredinom proljeća ili reznicama. Bazalnim reznicama uzetim u proljeće ili rano ljeto, ili poluzrelim reznicama u kasno ljeto ili jesen. Kod reznica bitno je da se ne koriste one sa cvijetom jer će ukorjenjivanje biti teže. Zato je najbolje ukloniti cvijet i spriječiti da se razvija novi dok se biljka posve ne ukorijeni.

Ova web stranica koristi kolačiće (Cookies) u svrhu poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, analize posjeta i korištenja društvenih mreža. Uz daljnje korištenje, prihvaćate korištenje kolačića ili saznajte više.

Privacy Settings saved!
Postavke privatnosti

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti podatke u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Kontrolirajte svoje osobne kolačiće ovdje ili putem postavki vašeg web preglednika.

Ovi kolačići su neophodni za funkcioniranje web stranice i ne mogu se isključiti u našim sustavima.

Da biste koristili ovu web stranicu koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zbog razloga učinkovitosti koristimo Cloudflare kao CDN mrežu. Time se sprema kolačić "__cfduid" za primjenu sigurnosnih postavki na temelju svakog klijenta. Ovaj kolačić je strogo potreban za Cloudflareove sigurnosne značajke i ne može se isključiti.
  • __cfduid

Decline all Services
Accept all Services
X