vatreni trn

Pyracantha coccinea – Vatreni trn

800 480 Iris MBM

Pyracantha coccinea je brzorastući, veliki, gusti i zimzeleni grm koji je cijenjen zbog spektakularnog jesenskog i zimskog bogatstva bobičastih plodova i tolerantnosti na sušne uvjete.

Prirodno stanište vatrenog trna proteže se od južne Europe do Kavkaza u zapadnoj Aziji. Stvara duge vitke grane u svim smjerovima i tako raste tvoreći spletenu nakupinu visoku i široku 3-4 metra. Duž grana su trnovi koji se kriju među sjajnim, jajolikim i tamnozelenim lišćem. U proljeće javljaju se nakupine malih bijelih mirisnih cvjetova. Veličine su do 5 centimetra u promjeru i cvatu tako blizu jedni drugima da se stvara dojam gotovo kontinuirane cvjetne površine. Nakon cvatnje formiraju se plodovi koji sazrijevaju u jesen. Plodovi su bobice čija boja prelazi iz zelene u nijanse crvene, naračaste ili žute, ovisno o kultivaru. Plodovi se zadržavaju cijelu zimu i čak do ranog proljeća što ovisi o klimi i apetitu lokalne ptičje populacije kojima su ovi plodovi u zimi dobar izvor hrane.

Nema posebnih zahtjeva prema tlu, potreba za prihranom u vegetaciji je minimalna ili je čak nema. Telerira vlažna do vrlo suha, dobro drenirana tla. Ne smeta joj niti jedna pozicija u odnosu prema svjetlu, ali će na posve sunčanoj poziciji obilnije cvjetati i imati više plodova. Vatreni trn je otporan na dosta niske temperature. U hladnijim klimama i lišće i plodovi znaju biti tamnijih nijansi.

Zbog svojih osobina, da je brzorastući, ne zahtjeva posebno održavanje i njegu, tolerira razne uvjete, pa i sušu, robusan i otporan na bolesti i štetočine, vatreni trn je omiljen u krajobraznom oblikovanju kako javnih površina tako i privatnih vrtova. Jako dobro podnosi orezivanje, pa ga se može oblikovati i u živicu. Pošto grm cvate na starim granama u par godina oblikovanja može se dobiti gusta i neprobojna ograda koja cvate u proljeće, a u jesen i zimu je prepuna bobica žarkih boja. Orezivanje se vrši kroz vegetaciju, a od reznica biljaka se može razmnožiti.

Ova web stranica koristi kolačiće (Cookies) u svrhu poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, analize posjeta i korištenja društvenih mreža. Uz daljnje korištenje, prihvaćate korištenje kolačića ili saznajte više.

Privacy Settings saved!
Postavke privatnosti

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti podatke u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Kontrolirajte svoje osobne kolačiće ovdje ili putem postavki vašeg web preglednika.

Ovi kolačići su neophodni za funkcioniranje web stranice i ne mogu se isključiti u našim sustavima.

Da biste koristili ovu web stranicu koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zbog razloga učinkovitosti koristimo Cloudflare kao CDN mrežu. Time se sprema kolačić "__cfduid" za primjenu sigurnosnih postavki na temelju svakog klijenta. Ovaj kolačić je strogo potreban za Cloudflareove sigurnosne značajke i ne može se isključiti.
  • __cfduid

Decline all Services
Accept all Services
X