picea pugens

Picea pungens ‘Glauca Globosa’ – Patuljasta kuglasta plava smreka

800 480 Iris MBM

Picea pungens, plava smreka je srednja do velika piramidalna zimzelena konifera s horizontalnim granama do tla.

Prirodno stanište plave smreke je u Sjevernoj Americi i to zapadni dio SAD-a. Picea pungens, plava smreka je srednja do velika piramidalna zimzelena konifera s horizontalnim granama do tla. Iglice su uspravne i ukočene, nakostriješene. Variraju od zelene, plavozelene do srebrnoplave boje. Duge su do 4 centimetra, lagano bodljikave i od grana su usmjerene prema van u svim smjerovima. U uzgoju obično narastu 9-18 metara, dok u prirodi čak do 30 metara.

Picea pungens ‘Glauca Globosa’ je patuljasta plava smreka znatno manjih dimenzija, kuglastog oblika, te plavih iglica. To je zimzeleni spororastući grm sa spljoštenim vrhom koji će s vremenom narasti 90-150 centimetra u visinu i 120-180 centimetra u širinu. Obično se prodaje kao cijepljena biljka. Plave iglice dobro drže boju kroz čitavu godinu, ali su najsjajnije u proljeće kad krenu mladi izboji.

Najbolje raste na posve sunčanom mjestu i dobro dreniranom plodnom i vlažnom tlu. Lako se uzgaja u prosječnom neutralnom do kiselom tlu. Podnosit će i laganu sjenu, te kad se jednom dobro ukorijeni nakon nekoliko godina izdržat će razne klimatske stresove poput suše, zagađenja, soli i vjetra. U slučaju pojave uspravnih izboja potrebno je orezivanje kako bi se zadržala kuglasta forma.

Patuljasta kuglasta plava smreka nema zahtjevno održavanje, te je dosta otporna na bolesti i štetnike. Izvanredne je dekorativne vrijednosti i omiljena u oblikovanju krajobraza. Koristi se za sadnju u kamenjarima, skupinama ili samostalno. Zbog svog sporog rasta idealna je i za sadnju u teglama.

Ova web stranica koristi kolačiće (Cookies) u svrhu poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, analize posjeta i korištenja društvenih mreža. Uz daljnje korištenje, prihvaćate korištenje kolačića ili saznajte više.

Privacy Settings saved!
Postavke privatnosti

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti podatke u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Kontrolirajte svoje osobne kolačiće ovdje ili putem postavki vašeg web preglednika.

Ovi kolačići su neophodni za funkcioniranje web stranice i ne mogu se isključiti u našim sustavima.

Da biste koristili ovu web stranicu koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zbog razloga učinkovitosti koristimo Cloudflare kao CDN mrežu. Time se sprema kolačić "__cfduid" za primjenu sigurnosnih postavki na temelju svakog klijenta. Ovaj kolačić je strogo potreban za Cloudflareove sigurnosne značajke i ne može se isključiti.
  • __cfduid

Decline all Services
Accept all Services
X