phalaenopsis

Phalaenopsis

800 480 Iris MBM

Ovaj rod orhideja obuhvaća oko 60 tropskih vrsta i tisuće kultiviranih hibrida. Prirodno stanište Phalaenopsis orhideja je kroz cijelu jugoistočnu Aziju.

Većinom su epifitske, a nešto manje litofilne, odnosno da rastu na stijenama. Za razliku od većine drugih epifitskih orhideja one nemaju pseudolukovice već imaju uspravne rizome i zračno korijenje koji podupiru istovremeno samo nekoliko kožnatih, ovalnih ili eliptičnih zimzelenih listova.

Cvjetovi ovih orhideja nalikuju na noćne leptire u letu, pa otuda i njihovo ime izvedeno od grčke riječi phalaina, ‘noćni leptir’ i opsis, ‘liči’. Iz istog razloga često ih zovu i noćni leptir orhideje. Mnoge vrste rastu slobodno formirajući cvjetove koji su uobičajno smješteni u dvije široke klasifikacije – one s dugim, razgranatim stabljikama i delikatnim, zaobljenim, cvjetovima nalik na noćne leptire u svjetlijim bojama, te na one sa kratkim stabljikama i voštanim, oštrijim cvjetovima u širokom rasponu boja. Razdoblje cvatnje kreće se ovisno o vrsti od svega tjedan dana do nekoliko mjeseci.

Kultivirane vrste i hibridi Phalaeonopsis-a su znatno manje zahtjevne za uzgoj i lakše ponovno cvjetaju nego druge orhideje. Stoga su pored svoje ljepote postale omiljene kao sobne biljke, rezano cvijeće ili biljka na poklon.

Noćni leptir orhideje najbolje rastu na svijetlom mjestu bez direktne sunčeve svjetlosti i da je prostor dobro prozračan. Listovi ne bi smjeli biti tamno zeleni, već srednje zeleni što ukazuje na adekvatnu razinu svjetlosti koja omogućuje zdrav rast i razvoj, te sezonsku cvatnju. Većinu ovih orhideja treba uzgajati u supstratu koji se sastoji od usitnjene kore ili treseta, ili ju fiksirati na viseću drvenu plohu.

Ova web stranica koristi kolačiće (Cookies) u svrhu poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, analize posjeta i korištenja društvenih mreža. Uz daljnje korištenje, prihvaćate korištenje kolačića ili saznajte više.

Privacy Settings saved!
Postavke privatnosti

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti podatke u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Kontrolirajte svoje osobne kolačiće ovdje ili putem postavki vašeg web preglednika.

Ovi kolačići su neophodni za funkcioniranje web stranice i ne mogu se isključiti u našim sustavima.

Da biste koristili ovu web stranicu koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zbog razloga učinkovitosti koristimo Cloudflare kao CDN mrežu. Time se sprema kolačić "__cfduid" za primjenu sigurnosnih postavki na temelju svakog klijenta. Ovaj kolačić je strogo potreban za Cloudflareove sigurnosne značajke i ne može se isključiti.
  • __cfduid

Decline all Services
Accept all Services
X