Uložili ste puno truda u kuhanje ručka za svoju obitelj ili prijatelje, a zadnji korak u pripremi je dodavanje nekoliko svježe ubranih listića začinskog bilja. Najbolje mjesto na kojem ćete ih naći najsvježije i ukusne je vaš balkon ili vrt. Umaku na špagetima će poseban okus dati bosiljak ili origano iz vlastitog kućnog uzgoja, a pečenoj piletini dodajte svježi, mirisni ružmarin.
No, nakon što ste, u širok izboru, domače uzgojenih mirodija iz MBM Vrtnog centra, izabrali biljke koje se najbolje uklapaju u Vaše recepte,, trebate ih posaditi i dobro se brinuti za njih. Pravilnim uzgojem će Vas duže nagrađivati svojim mirisnim listovima, a mi vam donosimo pet savjeta za uspješan uzgoj:
1. Omogućite im dovoljno sunca: kako bi napredovala, većina mirodija treba barem 6 sati sunčeve svjetlosti dnevno, izuzetak je jedino bosiljak kojeg možete posaditi i u polusjeni.
2. Održavajte zemlju: plodno i dobro drenirano tlo jako je važno jer od svojim mirodija želite dobiti najviše što je moguće. Ako ih uzgajate vani, posađene u vrtu, preporučamo vapno morskih školjki ili kamen brašno kako bi prilagodili ph zemlje, poboljšali njenu strukturu, prozračnost i rahlost, a za presadnice možete koristiti Zeolit Zeosand (20% u odnosu na količinu supstrata). U MBM-ovoj Poljoapoteci možete kupiti navedene proizvode, te dobiti sve informacije i doziranju i savijete od našeg stručnog osoblja.
3. Umjereno sa hranidbom: biljku prihranite jednom tokom vegetacije, izuzev bosiljka kojeg možete prihranjivati jednom u 4-6 tjedana. U tu svrhu možete koristiti ureu ili kan u granulama, ili neka od organskih gnojiva kao Biorex ili Pilferd. Ako želite folijarnu prihranu u MBM Poljoapoteci možete naći veliki izbor univerzalnih, prirodnih, organskih bio-stimulatora kao Proferd Plus, Profer Mara, Zeogreen, Slavol Protiferd ili Bio20. Od mineralnih gnojiva možete koristiti kristalone. Za više informacija o proizvodima i načinu upotrebe posjetite MBM Poljoapoteku.
4. Usklađivanje različitih potreba: pripazite kod sadnje mirodija u tegle da skupa posadite vrste koje imaju iste potrebe za suncem, vodom i zemljom. Na primjer: timijan, ružmarin i lavanda preferiraju manje vode, dok peršinu i bosiljku zemlja uvijek mora biti vlažna.
5. Zaledite bosiljak: ako želite uživati u listićima vlastitog bosiljka tokom cijele godine, pročitajte naš mali trik: listiće bosiljka stavite u blender i dodajte malo vode. Nakon što ih usitnite, smjesu prelijte u kalup za led i ostavite u zamrzivaču. Na taj način ćete imati kockice bosiljka, koji neće izgubiti svoju prepoznatljivu aroma