penjačice

Penjačice za naše toplije krajeve

800 480 Iris MBM

Penjačice su jedna od najsvestranijih skupina biljaka koje se mogu brzo širiti, povijati preko ili kroz druge biljke i građevine ili preko tla stvarajući razne mogućnosti pri oblikovanju prostora.

Veliki broj vrsta nije otporno u našim kontinentalnim krajevima, ali zato u primorju gdje temperature zimi ne padaju puno preko nule takve se penjačice mogu uzgajati i na otvorenom prostoru. Ovo su samo neke od njih:

Passiflora – Isusova kruna

Brzorastuća, vazdazelena ili poluvazdazelena penjačica s viticama, drvenastih stabljika koja u našim krajevima može narasti do 4 metra, a u prirodnom staništu (područje Amazone) čak i do 9 metara. Ime je dobila zbog cvijeta za kojeg se smatra da simbolizira raspeće. Pet peludnica predstavlja 5 Kristovih rana, trodijelni tučak 3 čavla, a niti oko prašnika krunu. Ima više vrsta koje se razlikuju po visini, te veličini i boji cvijeta. Najotpornija je P. caeruela koja podnosi temperature čak do -15ºC. Voli sunčana ili polusjenovita mjesta gdje će cvjetati od ljeta do jeseni bijelim cvjetovima, ponekad ružičasto prelivenima s modro ispruganim krunicama. Plodovi passiflore su veličine šljive, ljekoviti i vrlo ukusni (marakuja – Passiflora edulis). Koristi se i kao prirodni sedativ.

Bougainvillea – Bugenvilija

Tipična je penjačica našeg mediteranskog podneblja porijeklom iz tropskih predjela južne Amerike. Veličina im varira od malih patuljastih, maksimalne veličine do 1 m, srednje od nekoliko metara,  do vrlo visokih od 15 m. Sve imaju bodlje koje im u prirodi služe za pridržavanje među granama drveća, a s njima se mogu pridržavati na raznim površinama. Vazdazelena je samo u područjima gdje padaju kiše tokom cijele godine, a listopadne ako postoji sušna sezona. Stvarni cvijet biljke je mali i obično bijele boje, ali svaki skup od tri cvijeta je okružen s tri ili šest brakteja koje mogu biti raznih nijansa ružičaste, ljubičaste, crvene, narančaste, bijele, ili žute boje. Uvjet za bogatu cvatnju je sunčano i vruće ljeto. Za vrijeme vegetacije potrebno je obilno zalijevati, ali izbjegavati da stoji u vodi, te redovno prihranjivati.

Rhyncospermum jasminoides (Trachelospermum jasminoides) – Zvjezdasti jasmin

Drvenasta, vazdazelena i brzorastuća penjačica s bogatim, jajolikim tamnozelenim lišćem koje u zimi dobije brončanu boju, dok u proljeće izgleda dvobojno zbog mladih svijetlo zelenih listova. Može narasti do 9 m u visinu, a cvate od sredine do kraja ljeta bijelim i miomirisnim cvjetovima, a potom ima 15 cm duge mahune u parovima. Voli dobro drenirana plodna tla, sunčana ili polusjenovita mjesta sa zaštitom od hladnih isušujućih vjetrova. U vegetacijskom periodu potrebno je prosječno zalijevanje, a kad se jednom dobro ukorijeni može podnositi i sušna razdoblja. Potrebno je napomenuti da Rhyncospermum jasminoides nije ‘pravi’ jasmin, već su to članovi roda Jasminum.

Jasminum polyanthum – Ružičasti ili bijeli jasmin

Zimzelena penjačica s viticama i sjajnim lišćem porijeklom iz Kine može doseći visinu do 6 metara. Stvara obilje crveno-ružičastih pupoljaka u kasnu zimu i rano proljeće. Mirisni bijeli cvjetovi su zvjezdastog oblika sa pet latica. Voli bogata, vlažna i dobro drenirana tla., te sunčana ili polusjenovita mjesta. U vegetacijskom periodu potrebna je prihrana kako bi cvatnja bila bujnija. Bitno je da se nakon cvatnje jasmin dobro obreže kako bi i sljedeće godine imao bujnu cvatnju. S obrezivanjem ne smije se čekati predugo nakon cvatnje, jer će se početi formirati pupoljci u kasnu zimu za cvatnju sljedeće godine.

Mandevilla – Dipladenia ili Brazilski jasmin

Vrlo je zahvalna biljka koja cvijeta tijekom cijele godine, sve dok temperature ne padnu ispod 15°C. Vazdazelena povijuša drvenastih stabljika koje dosegnu duljinu od 1,5 sve do 9 m, ovisno o vrsti. Listovi su eliptični na vrhu zašiljeni i sjajni, a cvjetovi su ljevkasta oblika, bijele, ružičaste, crvene ili žute boje. Pošto je Dipladenia porijeklom iz tropskih krajeva (Južne i Centralne Amerike) odgovara joj topla tropska klima i visoka vlažnost zraka. U našim krajevima najčešće možemo naći vrstu M. splendens. Naraste do 3 m, ima mesnate blistave zelene listove i trubaste, rumenoružičaste cvjetove, žutih središta. Cvjetovi se javljaju od kasnog proljeća pa do rane jeseni.

Ova web stranica koristi kolačiće (Cookies) u svrhu poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, analize posjeta i korištenja društvenih mreža. Uz daljnje korištenje, prihvaćate korištenje kolačića ili saznajte više.

Privacy Settings saved!
Postavke privatnosti

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti podatke u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Kontrolirajte svoje osobne kolačiće ovdje ili putem postavki vašeg web preglednika.

Ovi kolačići su neophodni za funkcioniranje web stranice i ne mogu se isključiti u našim sustavima.

Da biste koristili ovu web stranicu koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zbog razloga učinkovitosti koristimo Cloudflare kao CDN mrežu. Time se sprema kolačić "__cfduid" za primjenu sigurnosnih postavki na temelju svakog klijenta. Ovaj kolačić je strogo potreban za Cloudflareove sigurnosne značajke i ne može se isključiti.
  • __cfduid

Decline all Services
Accept all Services
X