zmijobrad

Ophiopogon japonicus, zmijobrad ili mondo trava

800 480 Iris MBM

Velika ponuda raznih ukrasnih trava u MBM Vrtnim centrima!

Ophiopogon japonicus poznat kao zmijobrad ili mondo trava je zimzelena trajnica porijeklom iz Japana, Koreje i Kine, i zapravo je član porodice ljiljana unatoč svom izgledu i imenu. Ovisno o sorti njeno vitko tamnozeleno lišće je dugo od 5 do 40 cm, i povija se prema zemlji. Listovi se pojavljuju u grudama iz mreže rizoma koji rastu ispod tla. S godinama te nakupine lišća će se spojiti u obliku mekanog gustog tepiha od vlati. U ljeto se javljaju mali bijeli ili svijetlo ljubičasti cvjetići u obliku zvončića nanizanih na stabljici dugoj 5-10 cm, nakon kojih se formiraju sitne tamnoplave bobice.

Mondo trava se uzgaja u sjenovitim šumama i šumama Japana i Koreje. Dobro podnosi i potpunu sjenu i polusjenu. Voli plodno, dobro drenirano tlo, ali se i jako dobro prilagođava. Zalijevanje je potrebno samo ako je tlo posve suho, a dobro podnosi i sušu. Može se prihranjivati u vegetacijskoj sezoni, ali nema posebnih zahtjeva. Dosta brzo se širi i možda će ju biti potrebno kontrolirati. Patuljaste vrste znatno sporije rastu.

Vrlo je korisna kao pokrivač tla za sjenovite prostore, a gusta mreža korijena jako dobro drži zemlju na mjestima gdje ima otjecanje površinskog sloja tla. Često se koristi kao obrub na cvjetnim gredicama, ali se preporuča stavljanje neke vrste rubnjaka oko gredice kako se ne bi širila na travnjak. Dobra je i za obrubljivanje pješačkih staza i vrlo zanimljiva kad leprša na vjetru. Visoke sorte mogu poslužiti i kao temelj pri oblikovanju. Patuljaste sorte su izvrsne kao pokrivači tla osobito oko nekih elemenata u vrtu koje je potrebno istaknuti, a tamnozeleni listovi u boljem su kontrastu od svijetlozelene trave i ne zahtijevaju košnju. Može se koristiti i kao zimzelena biljka u posudama bilo samostalno ili izmiješana sa sezonskim biljkama, ljetnicama. Zbog svoje boje i teksture lišća pruža lijepu pozadinu za šarenije biljke. Svoje mjesto će naći i u istočnjačkim vrtovima, dobra je u kombinaciji s bambusom. Gotovo nema štetočina niti brige s njom, pa je pogodna za sadnju u prostorima s niskim održavanjem.

Često se prodaje kao ukrasna biljka za slatkovodne akvarije, ali pošto nije vodena biljka može opstati nekoliko mjeseci prije nego počne propadati. Otporna je na niske temperature, čak do -20ºC ukoliko je zasađena u normalnom tlu, a potopljena u vodu zahtjeva temperaturu vode od 18 do 25ºC.

Mondo trava je vrlo cijenjena biljka u kineskoj medicini. U pretkliničkim istraživanjima pokazalo se da oralno uzimanje vodenog ili alkoholnog ekstrakta korijena smanjuje razinu šećera u krvi. Također se koristi i za liječenje suhog kašlja, temperature, žeđi, zatvora uzrokovanog nedostatkom tekućine, poremećaja spavanja i anksioznosti. U kombinaciji s drugim lijekovima koristi se za liječenje dijabetesa.

Postoji još nekoliko vrsta Ophiopogon-a koji su također vrlo interesantni u krajobraznom oblikovanju. Ophiopogon planiscapus je sličan po obliku, ali je dostupan varijetet s tamnoljubičastim gotovo crnim lišćem. Ophiopogon jaburan ima šire lišće i dostupan je u nekoliko varijeteta od kojih su najpopularniji šarenolisnati.

Ova web stranica koristi kolačiće (Cookies) u svrhu poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, analize posjeta i korištenja društvenih mreža. Uz daljnje korištenje, prihvaćate korištenje kolačića ili saznajte više.

Privacy Settings saved!
Postavke privatnosti

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti podatke u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Kontrolirajte svoje osobne kolačiće ovdje ili putem postavki vašeg web preglednika.

Ovi kolačići su neophodni za funkcioniranje web stranice i ne mogu se isključiti u našim sustavima.

Da biste koristili ovu web stranicu koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zbog razloga učinkovitosti koristimo Cloudflare kao CDN mrežu. Time se sprema kolačić "__cfduid" za primjenu sigurnosnih postavki na temelju svakog klijenta. Ovaj kolačić je strogo potreban za Cloudflareove sigurnosne značajke i ne može se isključiti.
  • __cfduid

Decline all Services
Accept all Services
X