oleander

Oleandar

800 480 Iris MBM

Oleandar (Nerium oleander)  je brzorastući grm koji može narasti i do 6 metara visine, porijeklom je iz sjeverne Afrike, Mediterana i jugoistočnog dijela Azije kojeg su uzgajali već i stari Grci i Rimljani.

Oleandar (Nerium oleander) je porijeklom iz sjeverne Afrike, Mediterana i jugoistočnog dijela Azije kojeg su uzgajali već i stari Grci i Rimljani. U prirodi nalazimo ga obično oko suhih potočnih korita, a zasađenog u mnogim suptropskim i tropskim područjima. Oleandar je brzorastući grm koji može narasti i do 6 metara visine, ali jako dobro podnosi orezivanje, pa ga se uglavnom skraćuje na željenu visinu. Stabljike rastu uspravno, a sazrijevanjem se lagano povijaju prema van. Ujedno je zimzeleni grm koji ima šiljaste, kožaste listove koji rastu nasuprotno jedan drugome. Cvjetovi su u skupinama smješteni na vrhu izboja, usko su ljevkasti pri dnu, a u gornjem dijelu imaju pet širokih latica. Mnogi kultivari imaju duple cvjetove, ali bujnije cvatu oni s jednostruki cvjetovima. Plodovi oleandra su izdužene mahune ispunjeni sitnim sjemenkama koje imaju čuperak sitnih dlačica. Vrlo je otporna biljka koja ljeti cvate od svibnja, pa do rujna prekrasnim i miomirisnim cvjetovima koji mogu biti raznih boja od bijele, ružičaste, crvenoljubičaste, crvene, boje breskve, žute ili boje jorgovana. Za bujnu cvatnju potrebno mu je puno sunca i topline, dosta vode i tjedno prihranjivanje.

Svi dijelovi biljke su otrovni, pa treba paziti gdje se sadi. Na otvorenom se uzgaja samo u područjima sa toplom i vlažnom klimom, premda mogu preživjeti i temperature od -6 do -9 °C, ali će pri tome doći i do oštećenja listova. Najviše mu odgovaraju ilovasta, dobro drenirana tla, ali može uspijevati i na nešto siromašnijim područjima, te tolerirat će i sušnija razdoblja. Oleandar se može uzgajati i u hladnijim klimama ali u staklenicima ili kao sobno bilje koje se po ljeti iznosi van.

Jačim orezivanjem oleandra potaknut će se tjeranje novih izboja, a time i pomlađivanje grma. Inače se orezuje po potrebi ako se želi zadržati određena visina ili samo ukloniti ocvale vrhove grana. Oleandar se na našoj obali često koristi i kao živa ograda, ali ukoliko se uklanjaju izdanci koji tjeraju iz korijena moguće je formirati i vrlo atraktivno malo stablo.

Oleandar se razmnožava sjemenom ili poludrvenastim reznicama, što je i najbrži način. Razmnožavanje pomoću reznica se vrši u prvoj polovici kolovoza kada se odrežu postrani izdanci debljine olovke koji pri bazi moraju biti malo odrvenjeli dužine 20-25 cm. Uklone se listovi sa donjih dijelova i stave u staklenku s vodom tako da ostali listovi ne dotiču vodu. Treba paziti da u tom razdoblju u staklenci uvijek bude dovoljno vode. Nakon par tjedana na toplom i sjenovitom mjestu razvit će se sitni korjenčići i tada se mladu biljku može zasaditi u zemlju.

Oleandar iako je vrlo otporna biljka mogu napasti štitaste ili obične lisne uši. Protiv njih može se boriti upotrebom raznih insekticida ili ako je njihova brojnost mala najjednostavnije je ukloniti ih vatom namočenom u alkohol. Inače oba štetnika luče mednu rosu zbog čeka napadnuti listovi postaju ljepljivi, pa se na njih naseljavaju gljive čađavice zbog čega listovi poprimaju crnu boju, suše se i otpadaju.

Ova web stranica koristi kolačiće (Cookies) u svrhu poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, analize posjeta i korištenja društvenih mreža. Uz daljnje korištenje, prihvaćate korištenje kolačića ili saznajte više.

Privacy Settings saved!
Postavke privatnosti

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti podatke u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Kontrolirajte svoje osobne kolačiće ovdje ili putem postavki vašeg web preglednika.

Ovi kolačići su neophodni za funkcioniranje web stranice i ne mogu se isključiti u našim sustavima.

Da biste koristili ovu web stranicu koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zbog razloga učinkovitosti koristimo Cloudflare kao CDN mrežu. Time se sprema kolačić "__cfduid" za primjenu sigurnosnih postavki na temelju svakog klijenta. Ovaj kolačić je strogo potreban za Cloudflareove sigurnosne značajke i ne može se isključiti.
  • __cfduid

Decline all Services
Accept all Services
X