najveca drva

Najstarija, najviša, najšira, najveća stabla na svijetu

800 480 Iris MBM

NAJSTARIJE STABLO Old Tjikko švedska smreka

Najstarije stablo na svijetu ima čak 9 500 godina, a znanstvenici su ustanovili da je niklo po završetku Ledenog doba. Otkriveno je u gorju na zapadu Švedske 2013. godine, a čitava šuma smreka stara je oko 8 000 godina.  Do otkrića u Švedskoj vjerovalo se kako je najstarije stablo na svijetu u Kaliforniji staro 4 845 godina.

NAJVIŠE STABLO Hyperion

Najviše stablo na svijetu je sekvoja Hyperion, a visoko je nevjerovatnih 115,6 m. Staro je oko 700-800 godina., otkriveno je u udaljenom djelu Nacionalnog parka Redwood u Kaliforniji, 2006. godine. Usporedbe radi, Hyperion premašuje visinu Zagrebačke katedrale čiji su tornjevi visoki 108 m. ¸Točna lokacija Hyperiona se taji kako stablo ne bi nastradalo zbog mnogobrojnih turista koji bi ga došli posjetiti.

NAJVEĆE STABLO General Sherman

General Sherman je sekvoja u Kaliforniji koja se smatra najvećim živućim organizmom na planeti i najbrže rastućim stablom. Iako ima i viših i širih stabala General Sherman star između 2 300-2 700 godina teži 1 985 t , visok je 83 m, a promjer debla je 11,1 m. Kroz stotine godina života ovo je stablo preživjelo mnogobrojne požare, klimatske promijene, pa čak i modernog čovjeka. O veličini dovoljno govori podatak da je drvo prije četiri godine izgubilo 30 metara dugačku granu promjera dva metra i ostalo gotovo neokrznuto.

NAJŠIRE STABLO Arbol del Tule

Meksičko najpoznatije stablo, ogromno Tule stablo (Arbol del Tule) raste u blizini grada Oaxace. Ovo stablo ima najširi opseg koji u promjeru iznosi oko 66 metara . Najbolje ga je ne promatrati kao jedinstveno stablo budući da se sastoji od čitave obitelji drevnih stabala. Ukorijenjeno u gradu Santa Maria del Tule, Tule stablo i okolica obuhvaćaju jedinstveni spomenik prirode.

Ova web stranica koristi kolačiće (Cookies) u svrhu poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, analize posjeta i korištenja društvenih mreža. Uz daljnje korištenje, prihvaćate korištenje kolačića ili saznajte više.

Privacy Settings saved!
Postavke privatnosti

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti podatke u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Kontrolirajte svoje osobne kolačiće ovdje ili putem postavki vašeg web preglednika.

Ovi kolačići su neophodni za funkcioniranje web stranice i ne mogu se isključiti u našim sustavima.

Da biste koristili ovu web stranicu koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zbog razloga učinkovitosti koristimo Cloudflare kao CDN mrežu. Time se sprema kolačić "__cfduid" za primjenu sigurnosnih postavki na temelju svakog klijenta. Ovaj kolačić je strogo potreban za Cloudflareove sigurnosne značajke i ne može se isključiti.
  • __cfduid

Decline all Services
Accept all Services
X