limun

Limun – plod zdravlja

800 480 Iris MBM

LIMUN lat. CITRUS LIMON

Limun je zimzelena voćka koja naraste od 3-6 m visine, porijeklom iz Azije, a na Mediteranu prisutna od 1.stoljeća.Listovi su kožasti, sjajni i tamno zeleni , cvjetovi su bijeli, intenzivnog mirisa a plod je žute boje,  ovalnog ili okruglog oblika, izuzetno zdrav i bogat sokom koji sadrži 5-6% limunske kiseline i puno vitamina C.

Limun ne podnosi jako niske temperature zimi , do – 5º C, te se kod nas najviše uzgaja u južnoj Dalmaciji, dok se u kontinentalnom dijelu može uspješno uzgajati  u zaštićenom prostoru posađen u lonce.

U povoljnim uvjetima uzgoja limun cvate i do tri puta godišnje , od svibnja do rujna i nakon toga donosi plodove.

Limunu odgovaraju pjeskovito- ilovasta plodna, dobro drenirana tla, sunčani položaji

zaštićeni od vjetra. U periodu vegetacije, od travnja do rujna potrebno je često zalijevati

i prihranjivati  posebnim gnojivima za agrume. Pravilna rezidba nužna je za održavanje uzgojnog oblika i obilnu rodnost, a obavlja se svake godine potkraj zime.

Najpoznatije sorte limuna su Meyer, Eureka i Lisbon

Pretpostavlja se da je sorta Meyer križanac limuna i mandarine, ili naranče. Ova sorta je nešto niža rastom te je prikladniji za uzgoj u posudi, plod je okruglasti, tamnije žuto-narančaste boje, slađeg okusa, redovito cvate i daje plodove. Sorta Lisbon je viša rastom, plod je duguljasto –okruglast sa debljom korom, kiselijeg okusa. Ova sorta i njezine selekcije spadaju u najrasprostranjenije sorte u intenzivnom uzgoju, prvenstveno zbog svoje otpornosti i obilnog roda.

Ostale značajne sorte limuna: Sorrento, Pink, Verna, Panache, Villafranca

 

Ova web stranica koristi kolačiće (Cookies) u svrhu poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, analize posjeta i korištenja društvenih mreža. Uz daljnje korištenje, prihvaćate korištenje kolačića ili saznajte više.

Privacy Settings saved!
Postavke privatnosti

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti podatke u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Kontrolirajte svoje osobne kolačiće ovdje ili putem postavki vašeg web preglednika.

Ovi kolačići su neophodni za funkcioniranje web stranice i ne mogu se isključiti u našim sustavima.

Da biste koristili ovu web stranicu koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zbog razloga učinkovitosti koristimo Cloudflare kao CDN mrežu. Time se sprema kolačić "__cfduid" za primjenu sigurnosnih postavki na temelju svakog klijenta. Ovaj kolačić je strogo potreban za Cloudflareove sigurnosne značajke i ne može se isključiti.
  • __cfduid

Decline all Services
Accept all Services
X