kamelija

KAMELIJA – CVIJET NAD CVJETOVIMA lat. CAMELLIA JAPONICA

800 480 Iris MBM

Kamelija se prvi put spominje još u 16. st. prije Krista. Na Dalekom istoku postaje religiozni simbol, sadi se u hramovima i na grobljima. Njena pradomovina je Azija, a do danas je poznato nekoliko tisuća vrsta kamelije. U Europu je stigla prije 300 godina kada su je Englezi i Nijemci dopremili iz Japana kao sirovinu za proizvodnju čaja.

Kamelije su zimzelena grmolika stabla koja mogu narasti preko 6m u visinu i oko 3 m u širinu.

Specifične po neobičnom vremenu cvatnje. Cvate u vrijeme kada cvatu rijetko koje biljke – jesen, zima i rano proljeće, listovi su zimzeleni, sjajni ,kožasti. Kamelija je cvijet sjene. Voli tople, ali vlažne dijelove vrta zaštićene od jakog sunca i vjetra. Dobro podnosi hladnoću, ali je za vrijeme jakih zima treba zaštititi pokrivačem od slame. Kamelija voli kiselo tlo. U rasadnicima se mogu kupiti gotove mješavine zemlje za kameliju, te posebna gnojiva. Presađuje se između listopada i ožujka, u vrijeme njene cvatnje.

Najraširenija vrsta kamelije kod nas je Camellia japonica koja ima mnogobrojne kultivare u raznim bojama cvjetova, crvene, roze, bijele i puno šatiranih boja cvjetova.Navesti ćemo nekoliko kultivara Camellie japonica: ‘ Black Lace’ – tamno crvena ‘ Snowball’-dupli bijeli cvijet, ‘ Bonomiana’ – dupli bijelo rosi šatirani cvijet

Osim Camellie japonice najraširenija je i vrsta Camellia sasanqua koja se odlikuje nešto  sitnijim cvjetovima i listovima , također postoje razni kultivari ove vrste sa raznim bojama cvjetova, npr. ‘ Cleopatra’ – rosa cvijet, ‘Hiryu’ – crveni cvijet , ‘ Maria Goretti’- bijeli cvijet

Ova web stranica koristi kolačiće (Cookies) u svrhu poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, analize posjeta i korištenja društvenih mreža. Uz daljnje korištenje, prihvaćate korištenje kolačića ili saznajte više.

Privacy Settings saved!
Postavke privatnosti

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti podatke u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Kontrolirajte svoje osobne kolačiće ovdje ili putem postavki vašeg web preglednika.

Ovi kolačići su neophodni za funkcioniranje web stranice i ne mogu se isključiti u našim sustavima.

Da biste koristili ovu web stranicu koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zbog razloga učinkovitosti koristimo Cloudflare kao CDN mrežu. Time se sprema kolačić "__cfduid" za primjenu sigurnosnih postavki na temelju svakog klijenta. Ovaj kolačić je strogo potreban za Cloudflareove sigurnosne značajke i ne može se isključiti.
  • __cfduid

Decline all Services
Accept all Services
X