KALA : (lat. Zantedeschia aethioipica) elegantna ljepotica

844 568 Iris MBM

O Kali:
Kala pripada porodici Araceae u koju spadaju Anturijum, kaladijum i neke druge vrste koje se kod nas uzgajaju kao sobno bilje. Njeno prirodno stanište je prostor južne Afrike. Prva biljka stigla je 1697. godine kada ju je iz južne Afrike kao vrlo zanimljivu poslao Simon van der Sal.
Ime je navodno dobila po talijanskom fizičaru i botaničaru Giovaniu Zantedeschiu.
Opis biljke:
Kala je trajnica, a hoće li biti zimzelena ili ne ovisi o uvjetima staništa, prvenstveno o količini oborina. U mirovanju se nalazi u periodu kada nema dovoljno vlage. U visinu naraste od 40 cm do 1 m. Ima bujne streličaste listove čija veličina ovisi o količini svjetla. Listovi su građeni vrlo zanimljivo. Imaju zatvorene puči što onemogućuje transpiraciju pa tako sprječavaju gubitak vode u vrućim mjesecima i omogućuju rast i u nepovoljnim uvjetima. Cvjetovi se javljaju gotovo tijekom cijele godine, no cvatnja je najintenzivnija od kolovoza do siječnja. Cvijet kale je klip, obavijen pricvjetnim listovima bijele boje. Osim u bijeloj boji brakteje danas zahvaljujući oplemenjivanju mogu biti kremaste, žute, crvene, roze ili zelenobijele.
Održavanje i njega:
Može se razmnožavati dijeljenjem i sjemenom. Ako koristimo sjeme, treba ga sijati u proljeće, u pjeskoviti supstrat i samo lagano prekriti njime. Kada biljke izniknu, presade se u tegle ili vrt. Ukoliko se za razmnožavanje koristi mesnati gomolj, biljka se može razmnožavati u fazi mirovanja. Gomolj se zasadi na dubinu od 5 cm. U vegetaciji se može razmnožavati dijeljenjem tako da oštrim nožem odrežemo dio biljke s korijenovim sustavom i zasadimo ga na željeno mjesto.
Za uspješan uzgoj potrebno je humusom bogato dobro drenirano tlo. Cvatnja je uvjetovana količinom svjetlosti. Biljku zato treba saditi na polusjenovita mjesta. Možete ju posaditi i na direktno sunce, ali joj tada treba osigurati uvijek dovoljno vlage. Ako ju posadite u duboku sjenu, imat će bujno lišće, ali će izostati cvatnja. Kod nas ju možete uzgajati u vrtu ili u loncima, a preko zime je potrebno gomolj izvaditi i spremiti te u proljeće ponovno zasaditi.
Namjena:
Rezani “cvjetovi” kale koriste se već dugo. Zbog bijele boje brakteja, kao ljiljani, i kale su simbol mladosti i nevinosti pa se odavna koristi kao cvijeće za vjenčane bukete. Zbog dugovječnosti u vazi je izvrsno rezano cvijeće.
U vrtu se može koristiti kao rubna biljka, a vrlo lijepo će izgledati posađena uz vrtno jezerce.

U galeriji možete pogledati slike prekrasne jarko žute Kale u zanimljiv plavim teglicama, koje možete kupiti u Iris MBM vrtnim centrima.

Ova web stranica koristi kolačiće (Cookies) u svrhu poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, analize posjeta i korištenja društvenih mreža. Uz daljnje korištenje, prihvaćate korištenje kolačića ili saznajte više.

Privacy Settings saved!
Postavke privatnosti

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti podatke u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Kontrolirajte svoje osobne kolačiće ovdje ili putem postavki vašeg web preglednika.

Ovi kolačići su neophodni za funkcioniranje web stranice i ne mogu se isključiti u našim sustavima.

Da biste koristili ovu web stranicu koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zbog razloga učinkovitosti koristimo Cloudflare kao CDN mrežu. Time se sprema kolačić "__cfduid" za primjenu sigurnosnih postavki na temelju svakog klijenta. Ovaj kolačić je strogo potreban za Cloudflareove sigurnosne značajke i ne može se isključiti.
  • __cfduid

Decline all Services
Accept all Services
X