kako saditi lukovice

Kako saditi lukovice?

800 480 Iris MBM

Lukovice su vrlo popularne zbog svoje jednostavnosti: ukoliko ih zasadite u pravo doba godine u pravu dubinu zasigurno ćete dobiti zadivljujući cvat.

Većina lukovica nabavlja se u dormantnom stanju, bez lišća i korijenja. Tako nabavljene lukovice treba saditi što prije, jer dugo skladištenje lukovica može rezultirati slabom cvatnjom ili njenim potpunim izostankom.

Lukovice se mogu saditi na gredicu ili u lonce, ali u oba slučaja preporuča se saditi grupe od minimalno 6-10 komada, kako bi lukovice došle do izražaja, dok se sadnjom grupa od 25-50 komada mogu kreirati  impresivni cvjetni prizori.

Sadnja na gredicu: lukovice se sade na dubinu 2 do 3 puta visine lukovice i na razmak 1 puta promjer lukovice (npr. lukovicu visine 5 cm treba posaditi na 10-15 cm dubine i na razmak  5 cm). Kod nekih lukovica malo je teže razaznati vegetacijski vrh od zone rasta korjenja, stoga pripazite da prilikom sadnje ne pogriješite, pa ih posadite naopako. Lukovice zatrpajte rahlom zemljom, ali nemojte previše pritiskati zemlju da ih ne oštetite.

Da biste ih zaštitili od glodavaca i drugih štetnika u tlu možete ih saditi u plastične posude ukopane u zemlju. Tim ćete si postupkom olakšati i spremanje lukovica nakon cvatnje.

Sadnja u ukrasne posude: većina lukovica je pogodna i za sadnju u ukrasne lonce, koje možete postaviti na vašu terasu ili unutar vrta, te tako kreirati lijep strukturalni naglasak na gredici ili travnjaku. U loncima će posebno lijepo izgledati lukovice koje cvatu velikim, raskošnim cvjetnim glavicama kao što su tulipani, ukrasni luk i ljiljani. Prilikom sadnje na dno posude stavite drenažni sloj (glinopor ili drobljenu ciglu) prije nego je napunite mješavinom zemlje i humusno-tresetnog supstrata. Lukovice sadite po istom principu kao na vrtnu gredicu.

Ova web stranica koristi kolačiće (Cookies) u svrhu poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, analize posjeta i korištenja društvenih mreža. Uz daljnje korištenje, prihvaćate korištenje kolačića ili saznajte više.

Privacy Settings saved!
Postavke privatnosti

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti podatke u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Kontrolirajte svoje osobne kolačiće ovdje ili putem postavki vašeg web preglednika.

Ovi kolačići su neophodni za funkcioniranje web stranice i ne mogu se isključiti u našim sustavima.

Da biste koristili ovu web stranicu koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zbog razloga učinkovitosti koristimo Cloudflare kao CDN mrežu. Time se sprema kolačić "__cfduid" za primjenu sigurnosnih postavki na temelju svakog klijenta. Ovaj kolačić je strogo potreban za Cloudflareove sigurnosne značajke i ne može se isključiti.
  • __cfduid

Decline all Services
Accept all Services
X