crni kukurjek

Helleborus niger – Crni kukurijek

800 480 Iris MBM

Kukurijek, poznat i kao snježnica, božićna ruža, porijeklom je iz planinskih područja Europe, od Švicarske, južne Njemačke, Austrije, Slovenije, sjeverne Italije i Hrvatske.

Kod nas ju u prirodi nalazimo na području Gorskog Kotara, Maloj i Velikoj Kapeli, Ličkoj Plešivici, nešto na Samoborskom gorju i Žumberku, te na Papuku. Prirodno stanište su mu šume, šumski rubovi i čistine. Svrstan u zaštićene biljne vrste.

Kukurijek je poluzimzelena trajnica s podzemnim rizomom i nadzemnom busenastom formom koju čine zeleni do tamnozeleni kožasti listovi na dugim stabljikama. Listovi s nazubljenim rubovima su perasto razdjeljeni na vrhu uspravnih stabljika. Razdoblje cvatnje varira ovisno o klimatskom području, tako da u toplijim krajevima počinje cvjetati već u prosincu, a cvatnja se može produljiti i do ožujka u hladnijim krajevima, pa mu u prosjeku razdoblje cvatnje traje i dva mjeseca. Cvjetovi mogu preživjeti i ako cvatu pod snijegom jer im niske temperature ne škode. Cvjetne glave pojedinačno se formiraju na mesnatim stabljikama koje se ne uzdižu uvijek iznad listova. Prilično veliki cvjetovi, 6 do 8 cm u promjeru, nalik su na cvjetove divlje ruže. Sam cvijet sastoji se od 5 lapova i krune s upadljivo žutim prašnicima. Obično bijeli cvjetovi sazrijevanjem dobivaju nijanse ružičaste boje, a nakon cvatnje se zadržavaju na biljci, ali pozelene. Tad se latice preobraze u nektarije, a zametnute plodnice se oblikuju u višesjemenski mjehur koji u sebi nosi crne i sjajne sjemenke.  Biljka može narasti 20 do 30 centimetra u visinu.

Kukurijek je zimzelen u toplijim krajevima dok u znatno hladnijim je listopadan. Ekstremno je robusna biljka kad se jednom prilagodi svojem staništu nakon nekoliko godina. Najbolje raste u neutralnim do alkalnim, organski plodnim, vlažnim i dobro dreniranim tlima. Najviše joj odgovaraju polusjenovita i sjenovita mjesta gdje je zaštićena od hladnih zimskih vjetrova. Orezivanjem stari listovi prije razdoblja cvatnje potiče se rast novih izdanaka i obilnija cvatnja. Kukurijek se razmnožava sjemenjem i vegetativno, dijeljenjem podanaka.

Helleborus se izvodi od grčke riječi ‘helo’ što znači smrtonosan i ‘bora’ što znači jelo. Svi djelovi biljke, lišće, stabljike i korijenje su otrovni, ali se koriste u homeopatskoj medicini zbog svoje ljekovitosti.

Ova web stranica koristi kolačiće (Cookies) u svrhu poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, analize posjeta i korištenja društvenih mreža. Uz daljnje korištenje, prihvaćate korištenje kolačića ili saznajte više.

Privacy Settings saved!
Postavke privatnosti

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti podatke u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Kontrolirajte svoje osobne kolačiće ovdje ili putem postavki vašeg web preglednika.

Ovi kolačići su neophodni za funkcioniranje web stranice i ne mogu se isključiti u našim sustavima.

Da biste koristili ovu web stranicu koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zbog razloga učinkovitosti koristimo Cloudflare kao CDN mrežu. Time se sprema kolačić "__cfduid" za primjenu sigurnosnih postavki na temelju svakog klijenta. Ovaj kolačić je strogo potreban za Cloudflareove sigurnosne značajke i ne može se isključiti.
  • __cfduid

Decline all Services
Accept all Services
X