gaulterija

Gaultheria procumbens – Gaulterija

800 480 Iris MBM

Srodna borovnicama i brusnicama gaulterija je zimzeleni niski i vrlo otporni pokrivač tla prilagođen organskim, kiselim tlima šuma istoka Sjeverne Amerike gdje prirodno raste.

Gaulterija je nisko rastuća biljka koja naraste svega 10 do 15 centimetra u visinu, ali zato se polako širi do 1 metra promjera pomoću plitkih rizoma i tako tvori uredan, neagresivan tepih tamnozelenog sjajnog i kožastog lišća. Zimzeleni listovi su eliptičnog do ovalnog oblika, 2-5 centimetra duljine i 1-2 centimetra širine, te prepoznatljivog mirisa. U zimi lišće dobije nijanse crvene, brončane i zelene boje. Cvjetovi zvonastog oblika su ovješeni i sitni, slični cvjetovima đurđice i cvjetaju pojedinačno ili u manjim skupinama, bijele do svjetloružičaste boje. Cvjetovi se javljaju od sredine do kraja ljeta nakon kojih slijede plodovi u obliku tamnocrvenih bobica. Premda se cvatnja zna protegnuti i u jesen kada se na biljci istovremeno mogu naći i cvjetovi i plodovi. Jestivi plodovi su mentastog okusa, koriste se u proizvodnji žvakaćih guma, a od listova i grančica može se napraviti ukusan biljni čaj. Biljka je bogata esencijalnim uljima koja se dobivaju vodenom destilacijom fermentiranih listova i često se nalaze na tržištu. Djeluju kao anaglestik, smazmolitik i protuupalno. Bobičasti plodovi imaju vanjsku suhu i sjajnu tamnocrvenu ovojnicu koja obavija mesnatu unutrašnjost posebnog aromatičnog okus. Vrlo su atraktivni i ostat će na biljci kroz zimu ukoliko ih ptice i manje životinje ne pojedu.

Gaulterija voli sjenovita mjesta i tolerirat će nešto sunca samo u klimama gdje su ljeta svježa. Za dobar rast i razvoj potrebno joj je organski bogato kiselo do neutralno tlo s dosta vlažnosti i dobre dreniranosti. Sredinom ljeta može se odrezati svaka treća stabljika radi poticanja novog, snažnijeg rasta, ali se može uzgajati i bez rezidbe. U predbožićno vrijeme je dosta omiljena zbog atraktivnog izgleda. Često se koristi u aranžmanima, dekoracijama ili samostalno sadi u posudama.

Ova web stranica koristi kolačiće (Cookies) u svrhu poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, analize posjeta i korištenja društvenih mreža. Uz daljnje korištenje, prihvaćate korištenje kolačića ili saznajte više.

Privacy Settings saved!
Postavke privatnosti

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti podatke u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Kontrolirajte svoje osobne kolačiće ovdje ili putem postavki vašeg web preglednika.

Ovi kolačići su neophodni za funkcioniranje web stranice i ne mogu se isključiti u našim sustavima.

Da biste koristili ovu web stranicu koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zbog razloga učinkovitosti koristimo Cloudflare kao CDN mrežu. Time se sprema kolačić "__cfduid" za primjenu sigurnosnih postavki na temelju svakog klijenta. Ovaj kolačić je strogo potreban za Cloudflareove sigurnosne značajke i ne može se isključiti.
  • __cfduid

Decline all Services
Accept all Services
X