bozicna zvijezda

Euphorbia pulcherrima – Božićna zvijezda

800 480 Iris MBM

Božićna zvijezda kojoj ime pulcherrima znači ‘najljepša’ u blagdansko vrijeme pored božićnog drvca je najomiljenija biljka.

Njeno prirodno stanište su suptropska područja Meksika i Središnje Amerike gdje raste kao listopadni grm do 3 metra visine i izgleda dosta drugačije od božićnih zvijezda kakve se uzgajaju u staklenicima i prodaju u blagdansko vrijeme.

Sve božićne zvijezde imaju uspravne drvenaste stabljike na kojima su nanizani veliki, tanki, tamnozeleni listovi s nepravilnim našiljenim vrhovima. Biljka je najviše cijenjena zbog velikih crvenih cvjetova koji to zapravo nisu, već su to brakteje ili pricvjetni listovi čija je svrha da svojom bojom privlače insekte koji oprašuju biljku. Pravi cvjetovi nalaze se skupljeni povrh brakteja u obliku sitnih žutih cvjetića. Danas postoji veliki broj kultivara i hibirida koji se razlikuju po boji brakteja koja varira od bijele, žute, krem, ružičaste, purpurne, žarko crvene i svijetlozelenkaste, te po obliku brakteja koje mogu biti i kovrčave.

Kako je božićna zvijezda kod nas zapravo sobna biljka potrebno joj je zadovoljiti neke uvjete. Temperatura prostorije u kojoj se nalazi ne smije biti niža od 15°C, idealno oko 20°C, treba imati dovoljno svjetla, ali ne podnosi jaku sunčevu svjetlost. Odgovara joj rahla i humusna zemlja, za bolju drenažu može se dodati malo pijeska. Potrebno joj je dosta vlage u zraku, a ona se može postići tako da se u podmetač uvijek ima vode s time da dno biljke ne leži u vodi. Zalijeva se umjereno, ne voli previše vlažnu ili suhu zemlju. Kad božićna zvijezda odbaci svoje listove treba ju podrezati na visinu od 10 cetimetra kako bi se potaknula na cvatnju sljedeće godine. Odrezane grane mogu se iskoristiti kao reznice koje se lako ukorijenjuju. Takva božićna zvijezda dobiti će svoje obojene brakteje u blagdansko vrijeme samo ukoliko se već krajem rujna počne zamračivati 13 sati dnevno, u suprotnom braktje će se obojiti tek negdje u ožujku.

Kao i kod svih mliječika (Euphorbiaceae) i njoj kod oštećenja stabljike ili lista izlazi ljepljivi mliječni biljni sok koji je otrovan i može izazvati iritaciju kože, pa treba pripaziti kod održavanja.

Ova web stranica koristi kolačiće (Cookies) u svrhu poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, analize posjeta i korištenja društvenih mreža. Uz daljnje korištenje, prihvaćate korištenje kolačića ili saznajte više.

Privacy Settings saved!
Postavke privatnosti

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti podatke u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Kontrolirajte svoje osobne kolačiće ovdje ili putem postavki vašeg web preglednika.

Ovi kolačići su neophodni za funkcioniranje web stranice i ne mogu se isključiti u našim sustavima.

Da biste koristili ovu web stranicu koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zbog razloga učinkovitosti koristimo Cloudflare kao CDN mrežu. Time se sprema kolačić "__cfduid" za primjenu sigurnosnih postavki na temelju svakog klijenta. Ovaj kolačić je strogo potreban za Cloudflareove sigurnosne značajke i ne može se isključiti.
  • __cfduid

Decline all Services
Accept all Services
X