kovrcava lijeska

Corylus avellana ‘Contorta’ – Kovrčava lijeska

800 480 Iris MBM

Kovrčava lijeska otkrivena je u Engleskoj sredinom 19. stoljeća gdje se spontano pojavila kao kultivar europske lijeske unutar niza živice. Primijetio ju je poznati botaničar i razmnožio.

Kovrčava lijeska je listopadni, čupavi grm, zaobljene forme koji stvara mnogobrojne izboje. Može narasti 2,5 do 3 metra u visinu, ali dosta sporo raste. Njene neobično kovrčave i spiralne grane i grančice najviše dolazi do izražaja u zimi kada je biljka bez lista, te kad u pozadini ima rano jutarnje ili popodnevno sunce. Često joj se grane uspoređuju s vadičepom. Listovi su široki, ovalni, oštro nazubljeni, svjetlo zelene boje, lagano uvrnuti, kovrčavi, te dugi 5 – 8cm. Biljka je jednodomna, odnosno stvara odvojene muške i ženske cvjetove na istom primjerku. Nakupine visećih, žutosmeđih muških resa, dugih 4 – 8cm, formiraju se tijekom zime. Krajem zime, prije listanja, te se rese šire i oprašuju ženske cvjetove koji se formiraju u blizini muških kao mali zatvoreni pupovi s crvenom kiticom na vrhu i dosta su neprimjetni. Premda se lijeske komercijalno uzgajaju zbog proizvodnje ploda, lješnjaka, ovaj kultivar uglavnom ne stvara plodove.

Kovrčava lijeska dobro uspjeva u prosječnom, plodnom, vlažnom i dobro dreniranom tlu. Kao i svim lijeskama odgovaraju joj ilovasta tla, ali raste i u vapnenačkim tlima. Dakle, tolerirat će i alkalne uvjete, kao i blago kisele. Najviše joj odgovara sunčano ili lagano sjenovito mjesto. Otporna je na niske temperature, te tolerira izložena i vjetrovita mjesta. Ovaj se kultivar obično prodaje u cijepljenom obliku, pa se novi izboji iz korijena trebaju uklanjati jer neće imati obilježja kovrčavosti. Povremenim prorjeđivanjem može se naglasiti iskrivljena, kovrčava forma.

Kovrčava lijeska pogodna je za pojedinačnu sadnju ili u skupini kao živica uz rub vrta. Postoji i relativno novi kultivar kovrčave lijeske s crvenoljubičastim lišćem, ‘Red Majestic’, koji je zbog svoje sjajne boje interesantan kroz cijelu godinu.

Ova web stranica koristi kolačiće (Cookies) u svrhu poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, analize posjeta i korištenja društvenih mreža. Uz daljnje korištenje, prihvaćate korištenje kolačića ili saznajte više.

Privacy Settings saved!
Postavke privatnosti

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti podatke u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Kontrolirajte svoje osobne kolačiće ovdje ili putem postavki vašeg web preglednika.

Ovi kolačići su neophodni za funkcioniranje web stranice i ne mogu se isključiti u našim sustavima.

Da biste koristili ovu web stranicu koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zbog razloga učinkovitosti koristimo Cloudflare kao CDN mrežu. Time se sprema kolačić "__cfduid" za primjenu sigurnosnih postavki na temelju svakog klijenta. Ovaj kolačić je strogo potreban za Cloudflareove sigurnosne značajke i ne može se isključiti.
  • __cfduid

Decline all Services
Accept all Services
X