krizantema

Chrysanthemum sp. – Krizanteme, Margarete

800 480 Iris MBM

Izvorno porijeklo svih krizantema je sjeveroistočna Europa i Azija. Danas postoji oko 30 vrsta krizantema te znatno veći broj kultivara.

Krizanteme su trajnice kojima na kraju vegetacijske sezone odumiru gornji dijelovi biljke, a u proljeće iz korijena potjeraju novi izboji. Može narasti 50 do 150 centimetra u visinu. Uglavnom cvatu od kasnog ljeta i kroz jesen, ali ima i dosta kultivara koji cvatu i u proljeće. Mnogi hibridi i kultivari upravo cvatu u jesenskim mjesecima kada većina drugih biljaka je završila svoju vegetaciju, pa je sasvim prirodno da se koriste za ukrašavanje u vrijeme blagdana Svih svetih. No isto tako treba ih iskoristiti i za stvaranje jesenskog ugođaja u vrtovima, na terasama ili balkonima.

Krizanteme imaju tamno zeleno, duboko urezano i aromatično lišće koje s donje strane je lagano sivkaste boje. Cvjetovi kod krizantema su raznoliki i po obliku, veličini i boji, od tamnocrvene, brončane, narančaste, žute, tamno do svijetlo ružičaste, bijele, višebojne do čak zelene. Stotine kultivara i hibrida krizantema sortirane se po obliku cvijeta koji mogu biti oblika ivančica, pompona ili gumbića.  Najjednostavnija podjela je na velikocvatne i na sitnocvatne. Velikocvatne krizanteme nose cvjetne glavice u obliku loptica (pompona) i najčešće se koriste kao rezano cvijeće, osobito u aranžmanima. Zadnjih godina možda su više interesantne sitnocvatne krizanteme u teglama koje imaju bujnu i kompaktnu cvatnju. Razlog tome je što biljke u teglama naravno imaju dugotrajniju cvatnju od rezanog cvijeća u aražmanima, pa je njihovo korištenje oko blagdana sve izraženije.

Krizanteme vole blago kisela plodna tla, umjerene vlažnosti, na posve sunčanom do polusjenovitom mjestu, ali će rasti i u manje idealnim uvjetima. Dobro podnose sušna razdoblja kad se jednom ukorijene, ali potrebno im je osigurati vlažnost kad su u pupu ili cvatnji ukoliko su sušni uvjeti. Za bujniji rast i cvatnju potrebno joj je kroz kasno proljeće i ljeto optrgavati vrhove kako bi potaknuli rast novih bočnih izboja i tako spriječili visoki i rijetki habitus. Naime pupovi se stvaraju samo na vrhovima izboja. Krizanteme su otporne na blaže mrazeve, pa će cvjetati sve do većih mrazeva, a pokrivanjem preko noći produžit ćemo cvatnju.

Ova web stranica koristi kolačiće (Cookies) u svrhu poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, analize posjeta i korištenja društvenih mreža. Uz daljnje korištenje, prihvaćate korištenje kolačića ili saznajte više.

Privacy Settings saved!
Postavke privatnosti

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti podatke u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Kontrolirajte svoje osobne kolačiće ovdje ili putem postavki vašeg web preglednika.

Ovi kolačići su neophodni za funkcioniranje web stranice i ne mogu se isključiti u našim sustavima.

Da biste koristili ovu web stranicu koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zbog razloga učinkovitosti koristimo Cloudflare kao CDN mrežu. Time se sprema kolačić "__cfduid" za primjenu sigurnosnih postavki na temelju svakog klijenta. Ovaj kolačić je strogo potreban za Cloudflareove sigurnosne značajke i ne može se isključiti.
  • __cfduid

Decline all Services
Accept all Services
X