callicarpa

Callicarpa bodinieri ‘Profusion’ – Kalikarpa

800 480 Iris MBM

Kalikarpa spada u rod listopadnih grmova ljetne cvatnje.

Prirodno stanište su joj šume središnje i zapadne Kine. Uzgaja se zbog bogatstva vrlo privlačnih malih i upadljivih plodova u skupinama. Može narasti 2-3 metra u visinu, te 1,2-2,5 metara u širinu. Razvija habitus otvorenog, čupavog oblika s labavim, prema van usmjerenim granama. Ovaj robusni grm stvara velike ovalne, jajolike i zašiljene listove nazubljenih rubova. U proljeće mladi listovi su brončano ljubičastih nijansi koji prelaze u tamnozelenu boju do ljeta, pa ponovno u jesen mijenjaju boju u žuto zelenu s rumenilom ružičaste i vinsko crvene. Početkom ljeta stvaraju se stotine sitnih zvjezdastih blijedoružičasto-ljubičastih cvjetova u skupinama duž padajućih grana. Lagano mirisni cvjetovi privlače oprašivajuće kukce, osobito pčele. Do početka jeseni cvjetove zamjenjuju nakupine od 30-40 malih kuglastih, ljubičastih bobica nalik na bisere. Plodovi su svega 3-5 milimetra u promjeru i zadržavaju se na granama dugo nakon što otpadne lišće i time dolaze još više do izražaja. Plodove će ptice jesti tek kad u prirodi ponestane drugog izvora hrane jer nemaju baš dobar okus.

Kalikarpa najbolje uspijeva na posve sunčanom mjestu i u plodnom, dobro dreniranom kiselom do neutralnom tlu. Podnosi i polusjenovita mjesta, te suša tla, ali s više vlažnosti bolje raste i stvara više plodova. Cvjetovi i plodovi formiraju se na novim granama, pa je potrebno izvršiti orezivanje krajem zime ili početkom proljeća i tako omogućiti godišnje pomlađivanje. Kalikarpu je najbolje saditi u skupinama kako bi se osiguralo oprašivanje i time veći broj plodova. Neformalni, obični habitus ove biljke idealan je za stvaranje prirodnog izgleda vrta. Kalikarpa je otporna na niske temperature, pa se slobodno može uzgajati u svim našim krajevima. Optimalno vrijeme za sadnju je u proljeće ili jesen.

Kalikarpu je najlakše razmnožiti ljeti mekim reznicama.

Ova web stranica koristi kolačiće (Cookies) u svrhu poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, analize posjeta i korištenja društvenih mreža. Uz daljnje korištenje, prihvaćate korištenje kolačića ili saznajte više.

Privacy Settings saved!
Postavke privatnosti

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti podatke u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Kontrolirajte svoje osobne kolačiće ovdje ili putem postavki vašeg web preglednika.

Ovi kolačići su neophodni za funkcioniranje web stranice i ne mogu se isključiti u našim sustavima.

Da biste koristili ovu web stranicu koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zbog razloga učinkovitosti koristimo Cloudflare kao CDN mrežu. Time se sprema kolačić "__cfduid" za primjenu sigurnosnih postavki na temelju svakog klijenta. Ovaj kolačić je strogo potreban za Cloudflareove sigurnosne značajke i ne može se isključiti.
  • __cfduid

Decline all Services
Accept all Services
X