božićno drvce

Božićno drvce

800 480 Iris MBM

Korijeni božićnog drvca datiraju daleko u prošlost.

Egipćani su u vrijeme zimskog solsticija unosili zimzelene palmine grane u svoje domove kao simbol pobjede života nad smrću. Rimljani su također u tom razdoblju ukrašavali svoje domove sa zelenilom i svjetlima, te razmjenjivali darove. Druidi su koristili božikovinu i imelu kao simbole vječnog života u ritualima zimskog solsticija, te postavljali nad vrata zimzelene grane da odagnaju zle duhove. Na samom kraju srednjeg vijeka Njemci i Skandinavci unosili su zimzeleno stablo u svoje domove da pokažu nadu u dolazeće proljeće. Naše moderno božićno drvce proizašlo je iz ovih ranih tradicija.

U stoljećima koja su slijedila tradicija unošenja zimzelenog drvca prije Božića u domove raširila se po Europi. Početkom 19. stoljeća običaj je postao omiljen među plemstvom, te se proširio po dvorovima čak do Rusije. Od sredine 19. stoljeća i SAD polako usvaja novi običaj. U Hrvatskoj pod utjecajem njemačke tradicije običaj ukrašavanja počinje 1850-tih. Najčešće se ukrašavalo s voćem, jabukama, naračama, šljivama, kruškama, orasima i lješnjacima, te raznim drugim slasticama koje bi djeca kasnije ubirala. Na drvce postavljale su se i svijeće kao simboli nade i božanstva. Ovisno o imovinskoj moći drvca su se kitila i šarenim papirima, zlatnim nitima, vatom, voskom.

Premda se tradicionalno božićna drvca unose i kite na Badnjak u zadnje vrijeme to se počinje raditi i znatno ranije. Za kićenje danas se koriste razni predmeti, božićni ukrasi i lampice raznih oblika i boja.

Prirodna božićna drvca koja se danas najviše koriste uglavnom su iz roda jela (Abies). Njima se iglice znatno dulje zadržavaju na granama, ugodnog su mirisa i izražajne boje. Koriste se: obična jela (Abies alba) s 2-3 cm dugim iglicama zelene boje; kavkaska obična jela (Abies nordmanniana) s bogatim tamnozelenim, lagano srebrnkastim dugim iglicama; srebrna smreka (Picea pungens) zeleno do plavosrebrnastih iglica; Pančićeva omorika (Picea omorika) kratkih sjajnih tamnozelenih iglica.

U našim centrima nudimo veliki izbor božićnih drvca i prigodnih ukrasa.

Ova web stranica koristi kolačiće (Cookies) u svrhu poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, analize posjeta i korištenja društvenih mreža. Uz daljnje korištenje, prihvaćate korištenje kolačića ili saznajte više.

Privacy Settings saved!
Postavke privatnosti

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti podatke u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Kontrolirajte svoje osobne kolačiće ovdje ili putem postavki vašeg web preglednika.

Ovi kolačići su neophodni za funkcioniranje web stranice i ne mogu se isključiti u našim sustavima.

Da biste koristili ovu web stranicu koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zbog razloga učinkovitosti koristimo Cloudflare kao CDN mrežu. Time se sprema kolačić "__cfduid" za primjenu sigurnosnih postavki na temelju svakog klijenta. Ovaj kolačić je strogo potreban za Cloudflareove sigurnosne značajke i ne može se isključiti.
  • __cfduid

Decline all Services
Accept all Services
X