bonsai drvo

Bonsai

800 480 Iris MBM

Uobičajeno se smatra da je Japan zemlja porijekla bonsaia, ali zapravo je to Kina gdje su se bonsai drveća uzgajala još u vrijeme dinastije Han prije gotovo dvije tisuće godina.

Dugo se vremena za bonsai ili penjing, kako ga nazivaju Kinezi, smatralo da je preduhovan za mnoštvo i da ga smiju posjedovati samo osobe plemenita porijekla. Naravno, tadašnja bonsai stabla nisu izgledala kakva vidimo danas. Bila su znatno veća i uzgajana samo u prirodi. U 14. stoljeću Kinezi su osvojili Japan i sa sobom donijeli kinesku kulturu koja je uključivala i kreiranje minijaturnih prirodnih pejzaža u posudama, odnosno penjing. Zen redovnici su preuzeli penjing koji je s vremenom postao bonsai i od 14. stoljeća sastavni dio japanske kulture. Bonsai je zapravo složenica dvije riječi bon – posuda i sai – stablo. Japanci su utjecali da se umijeće izrade bonsaia dovede gdje je danas. To je razlog što su bonsai stilovi znatno različiti između Kine i Japana. Kineski bonsai ne prate prestroga ograničenja, stil je mnogo slobodniji i orezivanje biljke nije tako obilno. S druge strane japanski bonsai se jače orezuje i zapravo izgledaju kao minijaturne verzije odraslih primjeraka. Bonsai drveće i grmlje nije prirodno patuljastog rasta, nego normalne veličine, a posebnim se uzgojnim zahvatima oblikuje u tradicionalne oblike. Za to je potrebno puno vremena i vještine.

Bonsai za unutarnje prostore

Sobni je bonsai, kako mu samo ime kaže, puno pogodniji za sobne uvjete i ne podnosi zimu na otvorenome iako ga se za ljetnih mjeseci može držati vani kao pravi bonsai. Ne preporučuje se da to vrijeme bude stalno vani, pa ga se u pravilnim razmacima na nekoliko dana unosi u kuću. Sobni bonsai, jednaki kao njegove otporne vrtne inačice, prava je atrakcija ali potrebna mu je njega. Treba vlažan zrak, pa uz redovito rošenje valja izbjegavati blizinu radijatora i propuha. Zalijeva se svakodnevno, i to obilno-kompost mora biti zasićen vodom.

Bonsai za vanjske prostore

Osnovna razlika u odnosu na sobni bonsai je ta što se upotrebljavaju otporne vrste drveća i grmlja. Vrtni bonsai nije kućna vrsta pa zbog toplog i suhog zraka u kući, nakon nekoliko dana počinje patiti. Na otvorenome treba im pružiti zaštitu od vjetra i kiše. Svakodnevno zalijevanje za suhih ljetnih mjeseci biti će nužno. U današnje vrijeme formiranje bonsaia prilagođava se zahtjevima tržišta. Tako možemo naći različite moderno šišane forme koje svojim izgledom uljepšavaju vrtove.

Vrste pogodne za vrtni bonsai su vrste koje brzo rastu i imaju sitnije listiće ili iglice. U europskim rasadnicima koji uzgajaju vrtne bonsaie, neke od najzanimljivijih su: Ilex crenata, Buxus microphilla, Lonicera nitida, Ligustrum delavayanum, Pinus pinea, Juniperus chinensis, Podocarpus macrophyllus…

Ova web stranica koristi kolačiće (Cookies) u svrhu poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, analize posjeta i korištenja društvenih mreža. Uz daljnje korištenje, prihvaćate korištenje kolačića ili saznajte više.

Privacy Settings saved!
Postavke privatnosti

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti podatke u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Kontrolirajte svoje osobne kolačiće ovdje ili putem postavki vašeg web preglednika.

Ovi kolačići su neophodni za funkcioniranje web stranice i ne mogu se isključiti u našim sustavima.

Da biste koristili ovu web stranicu koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zbog razloga učinkovitosti koristimo Cloudflare kao CDN mrežu. Time se sprema kolačić "__cfduid" za primjenu sigurnosnih postavki na temelju svakog klijenta. Ovaj kolačić je strogo potreban za Cloudflareove sigurnosne značajke i ne može se isključiti.
  • __cfduid

Decline all Services
Accept all Services
X