uredske biljke

Biljke za uredske prostore

800 480 Iris MBM

Suvremeni način života za većinu ljudi znači provesti radni dan za zaslonom računala u uredu, te nam je upravo stoga važno stvaranje što ugodnijeg radnog okruženja.

U tom se kontekstu sobne biljke nameću kao neizostavni element uređenja uredskog prostora, jer samom svojom prisutnoću oplemenjuju prostor, unoseći u njega živahnost i toplinu. Sobne biljke na tržište dolaze u mnogo različitih oblika, veličina i boja, te na jednostavan način unose slapove zelenila na inače dosadna mjesta, odvlače pogled sa tmurnih pozicija, skrivaju oštećenja na zidu ili tvore zanimljivu pozadinu uredskim elementima. One su važan dio cjelokupnog dizajna, te se danas osim neizostavnog  stilskog uklapanja biljaka i posuda sa uredskom opremom, vrlo često u novoizgrađenim objektima projektiraju i velike zelene oaze, pravi zatvoreni vrtovi, kao sastvni djelovi arhitektonskih rješenja.

Prilikom odabira biljaka za uređenja interijera, osim vlastitih estetskih zahtjeva, treba voditi računa i o uzgojnim uvjetima biljke (svijetlo, temperatura, potrebe za vodom), te izabrati one koje će na datoj poziciji najboljke uspjevati. Drugim rječima, ako je temperatura u sobi previsoka ili preniska, zrak presuh ili prevlažan, a mjesto veoma mračno ili previše osunčano, lijepa, ali krivo odabrana  koju unosite u vaš ured vrlo brzo će oslabiti, poprimajući bezizražajan izgled. Na sreću, izbor sobnih biljaka vrlo je velik, te se za većinu unutarnjih prostora mogu naći kvalitetna i stilski prihvatljiva rješenja.

Tako će u hladnijem ili tamnijem prostoru stubišta dobro uspijevati primjerice aspidistra, sanseveria ili zamioculcas, dok će u toplijem i tamnijem prostoru dobro uspijevati filadendroni i palme. Najidelnija su mjesta sa mnogo svjetlosti (ali zaštićena od direktnog sunca), podalje radijatora i klima uređaja, na kojima će uspjevati gotovo svaka vrsta. Za uredske prostore važno je odabrati biljke koje nisu osjetljive na moguće pomicanje, propuh ili pak povremeno zanemarivanje kod njege. U takve prostore obično se postavljaju lisnate sobne biljke (dracaena, yucca, howea) a manje cvatuće lončanice i nježniji fikusi. Danas su zbog svoje strukturalnosti i izdržljivosti posebno popularne sanseverije i noline, a za prekrivanje zidova najviše se koriste različite vrste scindapsusa, koji se, ukoliko su pravilno njegovani, vrlo brzo pretvaraju u prave zelene slapove unutar uredskih zgrada.

Kako će se biljka uklopiti u neki prostor uvelike ovisi i o izboru posude, kojom se može istaknuti biljku i lijepo nadovezati na dizajnersku ideju. Isto tako, krivim se odabirom može kompletno pokvariti cjelokupni dojam. Posude mogu biti izrađene od različitih materijala, ali za opremanje uredskih prostora najčešće se koriste plastične, metalne ili posude obložene istovrsnim furnirom kao i uredski namještaj. Ukoliko je moguće, dobro je odabrati one koji imaju ugrađen sustav kontrole razine vode. Općenito, planirane pozicije za postavljanje posuda sa biljem trebaju biti na mjestima gdje je moguće vršiti održavanje biljke, odnosno gdje se može biljci prići radi jednostavnog zalijevanja, prihranjivanja i čišćenja (naročito od prašine). Prilikom odabira sobnih biljka za neki prostor, možemo se odlučiti na pojedinačnu sadnju (obično su to veće biljke, naglašene strukture) ili pak na mješovitu sadnju – korištenje raznovrsnog bilja u jednoj posudi. U tom slučaju, osim očitih estetskih zahtjeva, treba zadovoljiti i uzgojne uvjete svake od biljaka. Drugim rječima, zajedno se mogu saditi samo one biljke koje imaju približno iste zahtjeve za temperaturu, supstrat, svjetlost i vlagu.

Ova web stranica koristi kolačiće (Cookies) u svrhu poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, analize posjeta i korištenja društvenih mreža. Uz daljnje korištenje, prihvaćate korištenje kolačića ili saznajte više.

Privacy Settings saved!
Postavke privatnosti

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti podatke u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Kontrolirajte svoje osobne kolačiće ovdje ili putem postavki vašeg web preglednika.

Ovi kolačići su neophodni za funkcioniranje web stranice i ne mogu se isključiti u našim sustavima.

Da biste koristili ovu web stranicu koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zbog razloga učinkovitosti koristimo Cloudflare kao CDN mrežu. Time se sprema kolačić "__cfduid" za primjenu sigurnosnih postavki na temelju svakog klijenta. Ovaj kolačić je strogo potreban za Cloudflareove sigurnosne značajke i ne može se isključiti.
  • __cfduid

Decline all Services
Accept all Services
X