bambus

Bambusi

800 480 Iris MBM

Bambusi su zimzelene biljke koje spadaju u skupinu trava.

Bambus se sve više koristi u našim krajevima bez obzira što se smatra tropskom biljkom. Brojne su vrste koje bez problema prezimljavaju kod nas i u kontinentu. Bambusi su zimzelene biljke koje spadaju u skupinu trava. Rastu uspješno na vlažnom, plodnom i dobro dreniranom tlu na sunčanoj strani vrta. Nemaju zahtjevno održavanje osim da im se osobito tijekom prvih godina osigurava dovoljno vlage i hranjiva, te im se povremeno uklanjaju stare trske. Većina bambusa se brzo širi, pa je dobro prilikom sadnje osigurati zaštitu u obliku ograda za korijenje, rizomske brane, koje se ukopavaju u tlo i tako ograničavaju njihovo širenje.

U našim centrima nudimo nekoliko vrsta bambusa:

Phylostachys bissetti – Zeleni bambus je vrlo otporan i razvija gustu skupinu tamnozelenih trski koje mogu narasti 6 do 9 metara u visinu. Na suncu trske mogu dobiti lagano zlatnu boju. Dosta se brzo širi, ali ga se može kontrolirati. Iz svoje porodice prvi u proljeće pušta mlade izdanke.

Phylostachys aurea – Zlatni bambus jedan je od najčešćih vrsta bambusa koji se sadi u vrtovima. Često se koristi kao živica ili kao zaklon u vrtu. Može narasti 3 do 4,5 metra u visinu, s promjerom trske do 3,6 centimetra. Ova vrsta bambusa je vrlo otporna i brzorastuća, sa sitnom strukturom svijetlozelenog lišća dugog do 15 centimetra, te svijetlozelene trske čiji su mladi izdanci jestivi, a kad sazriju na suncu prelaze u žutu. Umjereno je invazivan.

Phylostachys nigra – Crni bambus ima vrlo atraktivne trske koje na početku su zelene, a nakon 2-3 godine dobiju crnu boju. Listovi su mu tamnozeleni, dugi do 13 cetimetara. Trske mogu narasti i do 10,5 metara, ali u idealnim uvjetima, s promjerom trske 1,8 do 4,2 centimetra. Premda u hladnim, umjerenim regijama su niži i tanji.

Fargesia murielae – Kišobran bambus je čvrti i elegantan bambus kojeg se lako uzgaja. Ima usko, duguljasto, tamnozeleno lišće dugo oko 7,5 centimetra. Trske su mu svijetlozelene povinute koje kad sazriju dobiju žutozelenu boju. Spada u srednje visoke bambuse koji može narasti 2 do 4 metra u visinu. Zbog manjeg rasta idealan je i za sadnju u  većim teglama.

Fargesia rufa – Rufa bambus može narasti 2 do 2,5 metra i nije invazivan što ga čini idealni za sadnju u manjim vrtovima ili u teglama na terasama. Stvara gustu srednje visoku zelenu ogradu s povinutim granama. Listovi su šiljastog oblika, sjajni, zeleni, te dugi oko 10 centimetra. Ali kao i sve vrste Fargesia potrebno joj je osigurati zaštitu od vrućeg popodnevnog sunca, osobito u toplijim klimama.

Pseudosasa japonica – Streličasti bambus ima sjajne, tamnozelene i izdužene listove poput koplja duge oko 23 centimetra. Odlična je biljka za stvaranje paravana i za sadnju u većim teglama. Također joj pašu i uvjeti u zatvorenom, pa može biti i sobna biljka. Ovo je jedan od najboljih bambusa za vjetrovita područja i obalni pojas. Brzo se širi, ali se može kontrolirati.

Ova web stranica koristi kolačiće (Cookies) u svrhu poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, analize posjeta i korištenja društvenih mreža. Uz daljnje korištenje, prihvaćate korištenje kolačića ili saznajte više.

Privacy Settings saved!
Postavke privatnosti

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti podatke u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Kontrolirajte svoje osobne kolačiće ovdje ili putem postavki vašeg web preglednika.

Ovi kolačići su neophodni za funkcioniranje web stranice i ne mogu se isključiti u našim sustavima.

Da biste koristili ovu web stranicu koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zbog razloga učinkovitosti koristimo Cloudflare kao CDN mrežu. Time se sprema kolačić "__cfduid" za primjenu sigurnosnih postavki na temelju svakog klijenta. Ovaj kolačić je strogo potreban za Cloudflareove sigurnosne značajke i ne može se isključiti.
  • __cfduid

Decline all Services
Accept all Services
X