afrički ljiljan

Agapanthus – Afrički ljiljan

800 480 Iris MBM

Postoji oko 10 vrsta Agapanthus-a i svima je prirodno stanište u južnoj Africi.

Afrički ljiljan je trajnica koja raste kao busen vazdazelenog jezičastog lišća, i do 70 cm dugog, koji se u luku povijaju prema tlu. Može imati 18 listova raspoređenih u dva reda. Cvjetovi su u obliku trube i ovisno o kultivaru široki 2,5-5 cm i dolaze u širokom ovalnom štitastom cvatu koji sadrži i po 30 cvjetova. Štitasti cvatovi imaju promjer 6 do 20 cm i stoje iznad lišća na zeljastim stabljikama dugim do čak 120 cm. Dugotrajni cvjetovi se javljaju ljeti i boja im varira od tamno do svijetlo plave ili dolaze u bijeloj boji.

Uskolisni kultivari otporni su na mraz, dok su širokolisni vazdazeleni djelomično otporni. Uzgajaju se na posve osunčanome mjestu (eventualno s popodnevnim hladom) i vlažnome, ali dobro dreniranom humusnom tlu. No dobro podnosi i nemar, siromašna tla i posolicu, pa se može saditi i u obalnom pojasu. Ljeti je potrebno redovito zalijevanje ili je moguć izostanak cvatnje. Zimi korijenov vrat treba zaštititi malčom kako ne bi došlo do propadanja biljke. Afrički ljiljan sporo raste, no u proljeće se može razmnožavati dijeljenjem, a u proljeće i jesen može se uzgojiti i iz sjemena.

Afrički ljiljani mogu se saditi u cvjetnim gredicama, u linijskim potezima uz terase, kolne prilaze, ograde. Odgovara im i uzgoj u teglama, pa se ljeti u kontinentu afrički ljiljani često mogu vidjeti na terasama i balkonima, dok preko zime se unose u zatvoreno. Cvjetovi afričkog ljiljana su vrlo dekorativni i često se koriste kao rezano cvijeće, a sjemene vrećice koje dolaze nakon cvatnje su isto tako ukrasne pa se koriste i u suhim aranžmanima.

Ova web stranica koristi kolačiće (Cookies) u svrhu poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, analize posjeta i korištenja društvenih mreža. Uz daljnje korištenje, prihvaćate korištenje kolačića ili saznajte više.

Privacy Settings saved!
Postavke privatnosti

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti podatke u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Kontrolirajte svoje osobne kolačiće ovdje ili putem postavki vašeg web preglednika.

Ovi kolačići su neophodni za funkcioniranje web stranice i ne mogu se isključiti u našim sustavima.

Da biste koristili ovu web stranicu koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zbog razloga učinkovitosti koristimo Cloudflare kao CDN mrežu. Time se sprema kolačić "__cfduid" za primjenu sigurnosnih postavki na temelju svakog klijenta. Ovaj kolačić je strogo potreban za Cloudflareove sigurnosne značajke i ne može se isključiti.
  • __cfduid

Decline all Services
Accept all Services
X