abelia

Abelia x grandiflora – Sjajna abelija

800 480 Iris MBM

Sjajna abelija je poluzimzeleni grm s padajućim granama i kuglastog oblika koji može narasti do 3 metra visine i 3,5 metara širine.

Premda rijetko doseže te visine već tipično naraste 1 do 1,5 metara u visinu. Izboji iz glavnog korijena su višestruki i s vremenom brojniji.

Ima sjajno, tamnozeleno, jajoliko nasuprotno lišće dugo 2,5-3 cm i upola široko. Mirisni cvjetovi u obliku trube su bijele do ružičaste boje i dugi oko 2,5 cm, te dolaze u skupinama. Čašični listići koju dolaze uz cvijet su dugotrajni i tamno ružičaste boje čime se cvjetovi još više ističu. Sjajna abelija počinje cvjetati u ljeto i nastavlja cvatnju do prvog mraza.

Sjajna abelija je hibrid nastao križanjem dviju abelija, listopadne Abelia chinensis i zimzelene Abelia uniflora, koje su obje porijeklom iz Kine. Ne zna se točno kome je uspjelo križanje i gdje, ali prvi put je predstavljena u Italiji 1886.godine.

Voli posve sunčana mjesta u vrtu gdje će najbujnije cvjetati, ali i polusjenovita gdje sigurno cvatnja neće izostati. Tolerira razna vrtna tla pod uvjetom da nisu preplavljena ili vrlo suha, no najbolje uspijeva u neutralnim do slabo kiselim, plodnim, vlažnim i dobro dreniranim tlima.

U kontinentu abelija je poluzimzelena i manjih dimenzija, te može se dogoditi da joj preko zime neke grane stradaju. One se jednostavno uklanjaju u rano proljeće nakon čega će potjerati nove izboje. U jesen listovi mogu poprimiti brončane do ljubičaste tonove. U hladnim krajevima može stradati cijeli nadzemni dio biljke, ali će potjerati nove izboje u proljeće, no biljka neće narasti više od 0,5 metra. U primorju abelija je zimzelena i doseže svoju najveću veličinu.

Abelija kao sterilni hibrid ne stvara sjeme, ali se vrlo lako razmnožava reznicama. Uzimaju se mladi, brzorastući, mekani vrhovi oko 15 cm dužine i pikiraju se u vlažnu podlogu. Potrebno je i dalje održavati vlažne uvjete pa će se korijenje razviti kroz nekoliko tjedana.

Sjajna abelija je prilagodljiva biljka koja se može koristiti u cvjetnim gredicama, kod razdvajanja prostora u vrtu, kao vizualna barijera, uz rubove ili kao živica. Kada se sadi u grupama ili u obliku živice udaljenost među sadnicama mora biti 30-40 cm. Abelija sa svojim gustim i zaobljenim habitusom, te lijepim, sjajnim listovima i nježnim dugotrajnim cvjetovima koji privlače leptire izgleda vrlo graciozno u vrtu, a kako bi zadržala takav izgled treba selektivno orezivati grane, a ne šišati cijeli grm. No, kad se sadi kao živica šiša se kao svaka druga. Cvatnja dolazi na novoizraslim izbojima, pa se može orezivati u bilo koje vrijeme ukoliko je potrebno. Abelija je snažan grm koji gotovo ne iziskuje nikakvo održavanje.

Ova web stranica koristi kolačiće (Cookies) u svrhu poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, analize posjeta i korištenja društvenih mreža. Uz daljnje korištenje, prihvaćate korištenje kolačića ili saznajte više.

Privacy Settings saved!
Postavke privatnosti

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti podatke u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Kontrolirajte svoje osobne kolačiće ovdje ili putem postavki vašeg web preglednika.

Ovi kolačići su neophodni za funkcioniranje web stranice i ne mogu se isključiti u našim sustavima.

Da biste koristili ovu web stranicu koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zbog razloga učinkovitosti koristimo Cloudflare kao CDN mrežu. Time se sprema kolačić "__cfduid" za primjenu sigurnosnih postavki na temelju svakog klijenta. Ovaj kolačić je strogo potreban za Cloudflareove sigurnosne značajke i ne može se isključiti.
  • __cfduid

Decline all Services
Accept all Services
X